Wikimedia Commons
Open AI's chatbot kaldet ChatGPT

Revolusjonerende chatterobot stormer fram

Den nye chatteroboten ChatGPT fra Open AI kan føre samtaler og skrive tekster på et utrolig høyt nivå.

Robotene vil overta jobbene våre, og kunstig intelligens – også kalt AI – vil gjøre mye menneskelig hjerneaktivitet overflødig.

Det er noe som bekymrer mange. Men til nå har ikke kunstig intelligens vært god nok til at folk som ikke jobber profesjonelt med IT, virkelig har kunnet dra nytte av den.

ChatGPT er den mest avancerede chatbot til dato.

Du trenger ikke et eget program for å komme i gang med chatteroboten fra Open AI. Du trenger bare en konto på nettsiden til selskapet.

© Shutterstock

Men det endret seg med et brak da Open AI lanserte den nye chatteroboten sin ChatGPT i slutten av november 2022.

Uuttømmelig katalog

Det nye i denne sammenhengen er ikke at enda en chatterobot har sett dagens lys, men derimot hvor god ChatGPT er til å føre samtaler og forfatte tekster.

«Du kan stille den spørsmål som du vanligvis ville google, eller du kan be den om å skrive en kjærlighetssang, og så gjør den det», sier teknologijournalist Ann-Marie Alcántara i Wall Street Journal i et intervju.

«Forleden ba jeg chatteroboten om å skrive en kort avhandling om kvantefysikk og Pokémon, og den spyttet ut en flott tekst som forklarte hva de to tingene er, og hvordan de kan sees i lys av hverandre, selv om de er svært ulike.»

Du kan med andre ord spørre chatteroboten om absolutt alt, men det finnes også grenser for hva den kan og vil svare på.

Eksempel på tekst fra ChatGPT

Slik så det ut da vi ba ChatGPT om å skrive en presentasjon av Open AI på 1700 tegn.

© Illustreret Videnskab

Spør du for eksempel roboten der gammel du blir, vil den svare noe i retning av at det ikke er mulig å si, men at det er avhengig av livsstil og mange andre faktorer.

Vil du vite hvordan man stjeler en bil, vil den påpeke at det er straffbart, og anbefale deg å bruke offentlig transport.

Tar i bruk enorm katalog

Årsaken til at ChatGPT både kan føre lengre samtaler, innrømme feil og avsløre lurespørsmål, er at den bygger svarene sine på enorme mengder data.

Den har nemlig hatt tilgang til det sosiale mediet Twitter og en stor del av internett. Og det er ut ifra denne datamengden den kløktige chatteroboten har tilegnet seg kunnskapen om mennesker og måten vi fungerer og kommuniserer på.

Noen mener at Open AI kan komme på kant med opphavsretten når de på denne måten lar roboten «støvsuge» nettet på jakt etter informasjon.

Alt kan misbrukes

Som med så mange teknologier er det ingen garanti for at Open AIs ChatGPT ikke kan misbrukes. Det gjelder ikke minst i utdanningsøyemed.

Det kan Kevin Bryan, amanuensis i strategisk ledelse ved Toronto universitet, skrive under på.

«Du kan ikke lenger la studentene løse eksamensoppgaver hjemmefra», sier Bryan til Daily Mail, med henvisning til hvor god ChatGPT er til å skrive avhandlinger på universitetsnivå.

Han har selv testet chatteroboten i flere omganger og bedt den om å skrive oppgaver der den setter sammen kunnskap fra ulike vitenskapelige felter – og med stor suksess.

«Den klarte det ærlig talt bedre enn en gjennomsnittlig masterstudent. Ingen av svarene var «feil» og de fleste var faktisk ganske utdypende», legger Bryan til.

Selv om ChatGPT har imponert så langt, er det ikke ensbetydende med at den er feilfri.

© Kimberly White/Getty Images

Les også:

Det er fortsatt spørsmål den ikke kan svare på, og det er fortsatt spørsmål den svarer feil på.

«Spør du om et emne som du kan mye om, vil du oppleve å få svar som rett og slett er feil. Blir spørsmålene for eksistensielle, kommer chatteroboten dessuten til kort», sier Ann-Marie Alcántara.