Jeopardy with computer contestant

Watson viser veien til kunstig intelligens

I februar slo IBM-datamaskinen Watson to tidligere stormestre i TV-quizen Jeopardy. Fremtidens datamaskiner vil ikke bare kunne gi oss kompetente svar på all verdens spørsmål – de vil også snakke språket vårt.

23. september 2011 av Henrik Bendix

De to menneskelige deltagerne hadde ikke en sjanse da datamaskinen Watson i februar deltok i den amerikanske versjonen av TV-spørreleken Jeopardy. Watson vant suverent med 77 147 poeng mot motstandernes 24 000 og 21 600 poeng.

Selv om Brad Rutter og Ken Jennings tidligere hadde gjort seg bemerket som uhyre kompetente quizdeltagere, måtte de gi tapt da de ble stilt overfor superdatamaskinen fra IBM i spørreleken, der programlederen gir ledetråder mens deltagerne skal levere svarene formulert som spørsmål.

Datamaskinens seier over stormestrene er en milepæl i utviklingen av kunstig intelligens. Det er nemlig overhodet ikke enkelt for en maskin å levere svarene i en quiz der ledetrådene er formulert på vanlig menneskespråk og ofte omfatter ordspill og tvetydigheter, og der svaret i tillegg skal være formulert på en måte som er til å forstå for mennesker.

Like regler for Watson og mennesker

Watson spilte etter vanlige Jeopardy-regler. Hver ledetråd var en tekst som ble presentert for Watson i samme øyeblikk som de to stormestrene fikk se den på skjermen.

Datamaskinen var ikke tilkoblet Internett – det ville jo vært juks. Ingeniørene hos IBM innså snart at det ikke kunne la seg gjøre å utstyre datamaskinen med alle tenkelige ledetråder med tilhørende svar i form av spørsmål eller på annen måte sette den overveldende mengden av informasjon opp i tabeller.

I stedet hadde de lagt hauger av tekster i Watson: en kopi av hele nettleksikonet Wikipedia, mange andre leksika og ordbøker, millioner av nyhetsartikler, romaner og filmmanuskripter. De aller fleste data i hukommelsen til Watson var dermed fullstendig ustrukturerte – de var jo i utgangspunktet beregnet på mennesker og ikke på maskiner.

Watson svarte også feil

Men ingeniørene hadde utviklet et program kalt DeepQA som gjorde Watson i stand til lynkjapt å analysere ledetråden grammatisk og bryte den ned i mindre deler som på snedig vis kunne relateres til opplysninger i den omfattende databasen, som lå klar i datamaskinens 15 terabyte store arbeidsminne.

Watson hadde ingen egentlig forståelse for ledetrådene i spørreleken, for datamaskinen kjenner jo ikke betydningen av ordene på samme måte som vi mennesker gjør det.

Derfor kom da også Watson til å svare galt på merkverdige måter, for eksempel da programlederen spurte etter en kunstretning, og supermaskinen med syntetisk stemme svarte ”Hvem er Picasso?”.

Helt galt gikk det da Watson i kategorien ”Amerikanske byer” skulle finne frem til en by der den største flyplassen er oppkalt etter en krigshelt fra annen verdenskrig, og den nest største flyplassen er oppkalt etter et slag i samme krig. Svaret lød ”Hva er Toronto?” – Canadas største by – mens riktig svar var ”Hva er Chicago?”.

Der fikk datamaskinen åpenbart samstemt ledetråden med opplysninger i databasen på helt gal måte. Men i imponerende mange tilfeller svarte Watson riktig.

3 generasjoner av www

I fremtiden blir det lettere for datamaskiner å finne den eksakte informasjonen vi er ute etter.

Spørsmålet er nå om såkalte web 3.0 krever at vi blir flinkere til å gi maskinene informasjon på en måte som de kan bearbeide, eller om datamaskinene på sin side blir bedre til å forstå og bearbeide informasjonen på samme måte og på samme språk som vi mennesker forstår. Watson tyder på det siste.

Web 1.0 Enveiskommunikasjon. Statiske nettsider forbundet med lenker, f.eks. presentasjoner av selskaper som har full kontroll over tekst og grafikk. Brukerne kan få informasjon, men ikke selv bidra.

Web 2.0 Toveiskommunikasjon. Dynamiske nettsider som er tilpasset brukernes behov og trekker inn brukerne. Sosiale meder, blogger, tjenester til deling av bilder

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: