Shutterstock / De Visu

Kunstig intelligens avslører gikt mye tidligere

Tysk forsøk med å fôre en AI med skanningsbilder har vist at kunstig intelligens kan diagnostisere og forbedre behandlingen av mennesker med uoppdaget gikt i de vitale tidlige fasene, før sykdommen blir kronisk.

Et kunstig intelligent datasystem har vist seg å være i stand til å skille mellom sunne og giktrammede ledd.

Tyske helseforskere og AI-eksperter står bak forsøket, der kunstig intelligens etter innledende trening gjenkjenner og setter korrekt diagnose på 82 prosent sunne ledd, 75 prosent ledd med leddgikt og 68 prosent ledd med psoriasisgikt.

På grunn av tvetydige symptomer i de tidlige stadiene kan ikke leger, radiografer og andre helseeksperter hamle opp med datamaskinens resultater.

Det gir nå håp for millioner av mennesker som er i faresonen for å få gikt.

Kan forbedre tidlig behandling

For å skille mellom sunne og syke ledd har de tyske forskerne først trent sitt nevrale nettverk via blant annet inntegnede flekker på høytoppløselige skanninger til AI-ens mønstergjenkjenning.

Deretter har systemet lært å differensiere mellom utseendet på leddgikt og psoriasisgikt.

De kunstige nevronene har deretter sluppet løs i en studie av 932 håndskanninger fra 617 pasienter som er sunne eller har en av de to giktformene.

Den kunstige intelligensen klarer etter opplæringen selv å kategorisere skanningsbildene i sunne og syke ledd som i forsøket har vært leddgikt og psoriasisgikt, som rammer nesten en tredjedel med hudsykdommen psoriasis.

De fleste mennesker med leddgikt er over 40 år, og hoveddelen er kvinner.

Systemets evne til mye raskere å fange faresignalene vil i framtiden være en stor hjelp til å forbedre behandlingen så tidlig som mulig.

For hvis ikke gikt oppdages raskt – det vil hos mange vanligvis si i løpet av de første ukene eller månedene med smerter og stivhet – kan sykdommen utvikle seg til en kronisk lidelse resten av livet.

Så ille er leddgikt

Leger har til daglig ofte bare todimensjonale røntgenbilder og pasientenes utsagn å jobbe med, noe som åpner for en myriade av (feil) tolkninger.

Dermed blir gikt ofte oversett i de tidlige fasene, da det ser ut som ufarlig stølhet og overbelastning.

Virkelig leddgikt starter ved at immunforsvaret er i ubalanse og angriper friskt vev.

Hvis sykdommen først har spredt seg til leddene, kan den ikke kureres, men medisin og andre behandlinger som fysioterapi kan imidlertid stort sett bremse utviklingen.

Medisinen er vanligvis cellegiftmidler som methotrexat i tablettformer og innsprøytinger med binyrebarkhormon.

Selv om en giktpasient frykter eventuelle bivirkninger, er selve giktsykdommen ofte mye verre.

Gikt kan i løpet av noen få år gi opp mot 90 prosent av de rammede varige leddskader, som i noen tilfeller krever en operasjon.

Verdens helseorganisasjon estimerer at 14 millioner mennesker i dag lider av leddgikt. De fleste mennesker med leddgikt er over 40 år, og hoveddelen er kvinner.

Gir håp til millioner

Rundt om i verden anslås det at det er 350 millioner giktpasienter som kunne ha fått stor hjelp fra et AI-system på et tidlig stadium.

De tyske forskerne har på etter sin oppløftende studie uttalt at teknologien til å oppdage gikt er i sin tidlige fase. Den gjenkjenner bare to giktformer av flere hundre.

Likevel understreker de at AI-tilnærmingen kan brukes til framtidige spådommer om folk utvikler gikt hvis de for eksempel har psoriasis.

De dyre skanningsbildene kan ifølge forskerne erstattes med billigere ultralydbilder som i løpet av noen få år med enkel AI-hjelp kan bekrefte eller avkrefte mistanker om begynnende gikt.