Genigma

Bekjemp kreft ved å spille dataspill på smarttelefonen din

Ved å løse gåter i et mobilspill kan du hjelpe forskere med å bekjempe både brystkreft, beinkreft, leukemi og til og med alzheimer – samtidig med at du selv lærer noe.

Hjelp vitenskapen med å bekjempe fryktede sykdommer som kreft og alzheimers samtidig med at du selv lærer mer – alt sammen gjennom spill på mobiltelefonen din.

Fenomenet med å la folk flest spille på sine pc-er og mobiltelefoner og på den måten rekke vitenskapen en kognitiv hånd heter på engelsk Citizen Science Game.

Et av de nyeste skuddene på spill-stammen er det spanskutviklede Genigma.

Her avgjør evnene dine til å sortere DNA-fragmenter hvor mye du hjelper arvemasse-forskerne fra Barcelona med å kartlegge syke og friske celler – og til syvende og sist bidrar til å kurere kreft.

Du er smartere enn AI

I spillet bidrar du mest mulig ved å slå en datamaskin i å rokere rundt på DNA-fragmentene.

Naturligvis kan datamaskinen håndtere banale optimeringer, men programmene vil ofte ende med like svar på gjentatte problemer.

AI er rett og slett ikke pålitelig nok til å fange kreftcellers anomalier i frisk arvemasse.

Her kommer du inn i bildet!

I Genigma skal du slå en datamaskin i å sortere DNA-fragmenter for å hjelpe spanske forskere med å finne forskjeller mellom friske og kreftsyke celler.

© Genigma

Du og andre mennesker har sterke visuelle og kreative evner til å sortere i datasett med friske og kreftrammede DNA-fragmenter via spillet slik at forskerne i praksis får bedre data-modeller.

Innsatsen din alene rekker imidlertid ikke langt. Men når mange spillere sorterer DNA-fragmenter, får forskerne større og mer solide datasett.

To uker etter lanseringen har Genigma-prosjektet passert målsettingen med 30.000 brukere og over 1,5 millioner gjennomførte spill/sorteringer.

Dermed kan forskerne selv legge på plass flere brikker i kuren mot leukemi og kreft i eggstokkene samt bryst-, skjelett- og livmorhalskreft.

Etter de første ukenes datainnsamling fra mobilspillene har forskerne fullført studiene sine av 2 av 23 kromosomer.

Bli detektiv for vitenskapen

I mange lignende spill skal du og andre finne manglende brikker eller skyte malaria-bobler. Den kollektive intelligensen hjelper med å løse problemer fra den virkelige verden.

I spillene kan du hjelpe forskning på flere områder, alt fra alzheimers til proteindannelse. I amerikanske Mozak kan være med på å 3D-kartlegge de 86 milliarder nevronene i hjernen.

Her kan du se hvordan et citizen science game som Mozak presenterte seg selv med en visualisering av hjernen da det ble lansert lanseringen:

I spillet Skill Lab: Science Detective fra det danskbaserte forskningsprosjektet ScienceAtHome blir hodet ditt også utfordret når du i en rekke mini-spill får spørsmål og gåter for å undersøke hvordan vi mennesker treffer beslutninger på egen hånd og i grupper.

Med bakgrunn i dine og andres svar og atferd kan forskerne tilknyttet Aarhus Universitet forbedre dataspill.

Samtidig kan anonymiserte data om alder og evne til å løse gåter inngå i en database som gjør det lettere å oppdage unormal hjerneaktivitet ut fra alder.

Se mange flere citizen science games her