Nå kan du gjenopplive dine døde familiemedlemmer. Ved hjelp av en ny tjeneste som kalles Deep Nostalgia, som er basert på kunstig intelligens og såkalt dyplæring, er det mulig å animere fotografier av døde familiemedlemmer og berømtheter.
Det er den internasjonale slektsforskningsbedriften MyHeritage som står bak den nye tjenesten, som ble lansert i forrige uke.
Slik ser det ut når Marie Curie, Niels Bohr, Tycho Brahe, Nikola Tesla og Albert Einstein blir animert i Deep Nostalgia.
Teknologien fungerer på samme måte som såkalte deepfakes – falske videoene som er basert på to algoritmer.
Den ene er den kreative algoritmen. Den analyserer store mengder data av den personen som skal etterlignes for å lage den beste deepfaken. Algoritmen analyserer ansiktstrekk, hår, skygger og så videre i ulike vinkler og lager til slutt et forslag til en deepfake.
Algoritme nummer to kontrollerer arbeidet og fungerer som politibetjent. Algoritmen analyserer detaljer som feilplasserte piksler, hvordan selve ansiktet beveger seg i forhold til hodet og lignende.
Finner kontrollalgoritmen feil, rapporterer den det tilbake til den kreative algoritmen, som blir satt til å rette feilene og lage et nytt, forbedret forslag.

Slik avslører du en deepfake
Videoen med den falske Barack Obama kan brukes som lærebok til å avsløre deepfakes ved å fokusere på særlig tre ulike ansiktstrekk.
Øynene bør blunke
En deepfake er satt sammen av en masse bilder og videoer som datamaskinen forsøker å sette sammen til en troverdig helhet. Noen ganger kan det oppstå små avvik i øyebevegelsene som virker unaturlige for seeren – for eksempel at øynene plutselig ser vekk fra kameraet eller at personen i videoen aldri blunker. I Obama-videoen er de feilene rettet.
Tinninger skal ikke være pikselert
Nettopp fordi deepfakes typisk er laget ved å skifte ut ansiktene, kan små uregelmessigheter i kanten av ansiktet avsløre svindelen. Ved Obamas venstre tinning er det mulig å se hvordan håret noen ganger beveger seg litt, nærmest i hopp, selv om Obama ikke beveger seg.
Munnen bør ta pauser
Hvis munnen er i konstant bevegelse, sniker avslørende feil seg også lettere inn i videoen, ettersom munnbevegelsene ikke kan følge 100 prosent med ordene og derfor virker usynkronisert. Mange deepfakes har også problemer med å gjengi tennene troverdig. I Obama-videoen ser det noen ganger ut som om tennene i undermunnen smelter sammen med underleppen.
Mens deepfakes av kjendiser som Tom Cruise og Barack Obama har eksistert i flere år, gir Deep Nostalgia deg nå mulighetene for å teste deepfaketeknologien på dine bekjente. Så lenge du har samtykke, er det ingen begrensninger for hvem teknologien kan brukes på.
Er du nysgjerrig etter å se hvordan tippoldemoren din ville ha sett ut på video? Så prøv verktøyet på MyHeritage.comder det er mulig å laste opp et gammelt fotografi og få animert et ansikt.