Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

railgun
Teknologi - Krigsteknologi

USA tester fremtidens våpen

Laserstråler, elektromagnetiske kanoner og kuler som kan skifte retning. Moderne våpen er raskt på vei mot ren sci-fi. Se tre nye våpensystemer bli testet.

Railgun er flåtens nye elektromagnetiske våpen

Den amerikanske flåten er i gang med å utvikle en såkalt railgun, en elektromagnetisk kanon, som kan avfyre prosjektiler med ekstremt høy fart. Sterk strøm skaper to kraftige magnetfelter som skyter et prosjektil av gårde med opptil syv ganger lydhastigheten.

VIDEO: Elektrokanon avfyrer prosjektil med overlydshastighet:

Det 10–20 kg tunge prosjektilet har ikke sprengstoff, men er like effektivt som vanlige missiler ene og alene pga. farten. Kraften ved nedslaget er så stor at den kinetiske energien smadrer alt prosjektilet treffer.

Våpen med laserstråler er på vei

Et annet våpen som den amerikanske flåten tester, er LaWS – eller Laser Weapon System. Under dekk produseres seks laserstråler som samles i ett kanonløp og fokuseres mot mål på vannet eller i luften.

VIDEO: Laserkanon tilintetgjør innkommende mål:

Snikskytter får dødelig våpen: et styrt prosjektil

Nå har snikskyttere ikke lenger noen unnskyldning for ikke å treffe mål: En ny kule kan skifte retning opp mot 30 ganger i sekundet.

I nesen på kulen sitter det en sensor som gjør det mulig for prosjektilet å ri på ryggen av en laserstråle. Det betyr at så lenge en laserstråle peker på målet, vil kulen alltid treffe blink.

VIDEO: Intelligent kule skifter retning i luften:

Vitenskapen utvikler fremtidens våpen

Ny krigsteknologi lyder umiddelbart forferdelig. Men faktisk kan intelligente krigsmaskiner redde tusenvis av menneskeliv fordi de bare treffer fiendens skjulesteder og ikke sivile mål. Les hele artikkelen her:

Les også:

Teknologi

Virtuell ordensmakt skal bekjempe falske videoer

10 minutter
Atomkraft

Forskere: Blå energi kan erstatte atomkraft

3 minutter
Krigsteknologi

Derfor ligner atombomber på sopphatter

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul