Superdestroyer er nesten usynlig på radar

Den amerikanske marinens destroyer USS Zumwalt er 183 m lang og veier 15 000 tonn. Likevel ser den ut som en fiskeskøyte på fiendens radarskjerm.

USS Zumwalt

Som en varm kniv gjennom smør skjærer den seg gjennom vannet. Den støysvake motoren avslører ikke skipet. Og fiendens radar oppdager først at det er fare på ferde når det er for sent.

USS Zumwalt er det største krigsskip i bruk som bruker stealth-teknologi for å overraske fienden.

Skipet er største og mest slagkraftige destroyeren i USAs marine og har plass til 80 raketter, laservåpen og en elektromagnetisk kanon. Men tross størrelsen er ståluhyret nærmest umulig å se på en radar.

Destroyer forkledd som fiskeskøyte

USS Zumwalt er renset for 90 graders vinkler og har skrånende sider overalt for å minimere radarprofilen.

En radar sender ut elektromagnetiske bølger som så reflekteres på et skips overflate. Helningsgraden på overflaten avgjør hvor kraftig radarsignalet sendes tilbake, og særlig rette vinkler, skarpe hjørner og gjenstander som stikker ut, er snadder for enhver radaroperatør.

Derfor er USS Zumwalt ikke bare skjev overalt; skipet er også støvsuget for ytre dippedutter som kanonrør og antenner. Alt utstyr er ryddet av veien i buken på destroyeren for å gjøre radarprofilen mindre.

Alt skråner på USS Zumwalt – fra bro til baug – for å unngå radarrefleksjon.

Skipet er dessuten kledd med 3500 m3 syntaktisk skum – noe som tilsvarer mengden i halvannet olympisk svømmebasseng. Skummet er et komposittmateriale som ikke bare er ultralett og ultrasterkt, men som også suger til seg radarsignaler som en svamp.

Stealthkonstruksjonen og radarabsorberingen minimerer til sammen USS Zumwalts radarprofil til det samme som en fiskeskøyte – 1/50 av profilen til en vanlig destroyer. Det gjør den i stand til å snike seg innpå fienden og unngå radarstyrte krysserraketter.

En destroyer på gummisåler

I tillegg til å unngå radarsignaler er det nye krigsskipet også særdeles støysvakt og vanskelig å oppdage for f.eks. ubåter. Samtidig er skipet utstyrt med en såkalt "utslippsdemper", som minimerer den infrarøde varmesignaturen og gjør skipet mindre sårbart overfor varmesøkende missiler.

Dessuten er USS Zumwalts såkalte "tumblehome-skrog" designet med en bølgebrytende stevn som skjærer seg bedre igjennom vannet enn tradisjonelle skipstyper og etterlater bare en minimal kjølvannstripe. Det gjør det vanskeligere for satellitter og fly å oppdage det listige fartøyet fra luften.

USS Zumwalt er det eneste skipet i sin klasse, men amerikanerne har to til på vei de kommende årene: USS Michael Monsoor og USS Lyndon B. Johnson.

Stevnen er konstruert til å skjære igjennom havet som en kniv.