Yasuyoshi Chiba/AFP/Ritzau Scanpix

Militærekspert: Dette er framtidens krigføring

Ifølge ekspert er nye angrep på Ukraina høyst sannsynlig et forvarsel om framtidens militære operasjoner.

Angrepene har regnet ned over Ukrainas hovedstad Kyiv og andre av landets større byer den siste tiden.

Men det er ikke russiske kampfly som står bak bombingen.

Det er derimot snakk om svermer av iransk-produserte kamikaze-droner som er utstyrt med et sprengstoff som detonerer når de har kommet fram til målet.

Verken Russland eller Iran har bekreftet handelen.

Men ifølge vurderinger fra det britiske forsvarsdepartementet har russerne siden august brukt de såkalte kamikazedronene av typen Shahed-136. En drone som blir produsert av våpenfirmaet Hesa, som eies av den iranske staten – et av de eneste landene som fortsatt selger våpen til Russland.

Går under radaren

Dronene har en antatt rekkevidde på et sted mellom 1000 og 2000 kilometer og kan dermed fjernstyres fra russiske baser mot mål langt inne i Ukraina.

Samtidig har de et vingespenn på 2,5 meter og flyr med over 185 kilometer i timen.

De iranske dronene er slett ikke like sofistikerte som de kamikazedronene USA, Israel og Tyrkia produserer, men til gjengjeld er de både effektive og billige.

Det forklarer adjunkt ved Forsvarsakademiet i Danmark, Andreas Graae, som forsker på dronekrigføring.

«Egentlig minner denne typen drone på mange måter om en rakett med vinger som kan fjernstyres over et større område. Samtidig er de lavtflygende og kan derfor enklere gå under radaren og bryte gjennom motstanderens luftforsvarssystemer», sier han.

«De iranske dronene er styrt via GPS-koordinering, i motsetning til for eksempel USAs Switchblade-droner, som er kamerastyrt og derfor kan treffe målet sitt med større presisjon. Til gjengjeld kan de iranske dronene fly mye lenger.»

Ifølge Kyivs ordfører, Vitalij Klitsjko, er bildet under fragmenter av en kamikazedrone som mandag morgen ble funnet i den ukrainske hovedstaden:

Dødens flygende gressklippere

Landets befolkning har døpt dronene «dødens flygende gressklippere» med referanse til det øredøvende bråket dronenes gammeldags propellmotorer genererer.

For i motsetning til for eksempel kryssermissiler er de iranske dronene bygget av relativt enkle deler som landet har kunnet få adgang til tross de strenge sanksjonene Iran har blitt underlagt i flere tiår.

Dronene måler omkring 3,5 meter og veier om lag 200 kilo. Med andre ord er de mye større enn for eksempel den amerikanske Switchblade, som til sammenligning bare kan fly omkring 100 kilometer.

Et annet kjennetegn ved den iranske Shahed-136-dronen er ifølge Andreas Graae at den er bemerkelsesverdig billig.

Dette er første gang man ser denne typen drone bli brukt i en større konflikt – og de ser ut til å kunne gjøre en forskjell. Andreas Graae, adjunkt ved Forsvarsakademiet.

Av samme grunn spår han at de såkalte kamikazedronene vil få stor utbredelse i framtidens kriger.

«Dette er første gang man ser denne typen drone bli brukt i en større konflikt – og de ser ut til å kunne gjøre en forskjell fordi de er så billige og kan sendes av sted i svermer, noe som er en utfordring for et luftforsvar», sier han.

«Derfor er jeg overbevist om at vi vil se kamikazedroner bli brukt i stort omfang i framtidens kriger.»

Drone Hellfire

USAs militære droner gir nye muligheter for å få has på mål med et minimalt tap av sivile.

© Shutterstock

Les mer her:

Ifølge Andreas Graae er det et scenario med «skremmende muligheter». Ikke minst fordi dronene kan jobbe autonomt uten menneskelig innblanding ved å peke ut et mål på egen hånd og angripe det, forklarer han.

«Så er spørsmålet hvor mye man vil ha med mennesket i beslutningsprosessen», sier han.