Kina har utviklet supervåpen mot ubåter

Moderne spionubåter er vanskelige å oppdage med sonar, så nå skal et nettverk av følsomme magneter gjøre det umulig å snike seg uoppdaget inn i fremmed farvann.

© Royal Navy/AFP/Ritzau Scanpix

Det er utrolig vanskelig å finne en moderne spionubåt når den først dykker.

Dypt nede i havet er det så mørkt at det er umulig å se noe som helst, og det salte vannet bremser radiobølger fra for eksempel radar etter noen få meter.

Lydbølger beveger seg til gjengjeld raskere under vann enn gjennom luft, og derfor har sonar, med den velkjente ping-lyden, lenge vært den viktigste metoden for å navigere under vann og spore opp fiendtlige fartøy.

Krig utkjempes under havet

Men i dag er militære ubåter så lydsvake at de er vanskelige å oppdage med sonar. Derfor har de en viktig rolle når marinestyrker vil beholde eller vinne kontroll over verdens farvann.

Ett av de mest omstridte farvannene i verden er Sør-Kina-Havet. Den anspente situasjonen har fått den kinesiske flåten til å begynne å bygge «Den kinesiske undervannsmuren».

«Muren» skal bestå av sonar på havbunnen, patruljerende havdroner og bøyer med fintfølende undervannsmikrofoner som gjør det vanskelig å bevege seg ubemerket inn i kinesisk farvann.

Ubåtenes verste mareritt

Kina har dessuten utviklet et nytt supervåpen som ingen ubåt kan gjemme seg for: kvantemagnetometeret.

I stedet for å lytte etter svak støy fra ubåtens mekanikk, settes supervåpenet på undersiden av fly. Det kan fange opp det svake magnetfeltet fra et ubåtskrog under vannet.

Instrumentet er så følsomt at det kan fange opp en kjøleskapsmagnet på flere hundre meters dyp.