Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Royal Navy/AFP/Ritzau Scanpix
Teknologi - Krigsteknologi

Kina har utviklet supervåpen mot ubåter

Moderne spionubåter er vanskelige å oppdage med sonar, så nå skal et nettverk av følsomme magneter gjøre det umulig å snike seg uoppdaget inn i fremmed farvann.

Det er utrolig vanskelig å finne en moderne spionubåt når den først dykker.

Dypt nede i havet er det så mørkt at det er umulig å se noe som helst, og det salte vannet bremser radiobølger fra for eksempel radar etter noen få meter.

Lydbølger beveger seg til gjengjeld raskere under vann enn gjennom luft, og derfor har sonar, med den velkjente ping-lyden, lenge vært den viktigste metoden for å navigere under vann og spore opp fiendtlige fartøy.

Krig utkjempes under havet

Men i dag er militære ubåter så lydsvake at de er vanskelige å oppdage med sonar. Derfor har de en viktig rolle når marinestyrker vil beholde eller vinne kontroll over verdens farvann.

Ett av de mest omstridte farvannene i verden er Sør-Kina-Havet. Den anspente situasjonen har fått den kinesiske flåten til å begynne å bygge «Den kinesiske undervannsmuren».

«Muren» skal bestå av sonar på havbunnen, patruljerende havdroner og bøyer med fintfølende undervannsmikrofoner som gjør det vanskelig å bevege seg ubemerket inn i kinesisk farvann.

Ubåtenes verste mareritt

Kina har dessuten utviklet et nytt supervåpen som ingen ubåt kan gjemme seg for: kvantemagnetometeret.

I stedet for å lytte etter svak støy fra ubåtens mekanikk, settes supervåpenet på undersiden av fly. Det kan fange opp det svake magnetfeltet fra et ubåtskrog under vannet.

Instrumentet er så følsomt at det kan fange opp en kjøleskapsmagnet på flere hundre meters dyp.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul