Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologi - Krigsteknologi

Kan en lyddemper gjøre skuddet helt lydløst?

Hvordan virker en lyddemper på en pistol, og hvor mye av lyden kan den fjerne?

Når et våpen avfyres, oppstår det et svært høyt trykk, og overlydssmellet fra den sammenpressede luften høres som et skudd. Lyddemperen får, i likhet med lydpotten på en bil, luften til å utvide seg, og dermed dempes hastigheten til under lydhastigheten. En lyddempet pistol er likevel ikke helt taus. Det lyder et smell når den avfyres, men lyddemperen reduserer støyen så mye at den ikke merkes på avstand eller på et sted der det allerede er støy. Rent teknisk består lyddemperen av en kappe med en rekke lameller, der hver enkelt bremser luftstrømmen og dermed tar noe av lydtrykket. I et lyddempet våpen kan det dessuten brukes spesielle prosjektiler med mindre krutt. De kommer ikke opp i lydhastighet og lager derfor ikke så mye støy. Til gjengjeld kan de ikke rekke så langt. For sivile er det forbudt å bruke lyddempere på våpen – bare forsvaret og politiet kan det – men det kan gis dispensasjon til sivilt bruk, for eksempel til øvelsesskyting, eller hvis en flokk dyr i en innhegning skal skytes ned. Det antas at de første lyddemperne ble tatt i bruk under den amerikanske borgerkrigen i årene 1861 til 1865.

Les også:

Krigsteknologi

Derfor ligner atombomber på sopphatter

4 minutter
Krigsteknologi

Atombomben: Den store trusselen redder liv

16 minutter
Krigsteknologi

Nytt supervåpen skal stoppe ubåter

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul