Youtube

Kan en atombombe virkelig drukne De britiske øyer?

På russisk TV truet man med å sprenge en atombombe i Nord-Atlanterhavet slik at en tsunami ville skylle vekk England. Men er det i det hele tatt mulig?

«Det er bare én avfyring, Boris, og England er borte en gang for alle.»

Slik lød trusselen fra nyhetsoppleseren på den statseide russiske tv-kanalen Russia-1. Ifølge nyhetsoppleseren kan den autonome Poseidon-atom-torpedoen avfyrt fra en russisk ubåt frambringe en 500 meter høy tsunami som vil oversvømme hele Storbritannia.

TV-innslaget hevder at Poseidon-torpedoen har en sprengkraft på 100 megatonn TNT – om lag det doble av den kraftigste bomben noen gang detonert, den sovjetiske hydrogenbomben Tsar Bomba.

Ifølge den amerikanske militæranalytikeren H.I. Sutton er begge påstander imidlertid en overdrivelse. Poseidon er absolutt et dødelig våpen hvis det treffer en britisk storby, men derfra er det langt til utspillene på russisk TV.

Se det russiske tv-innslaget her:

Nyhetsinnslaget viser hvordan atomtorpedoen Poseidon skaper en tsunami som oversvømmer Storbritannia og senere gjør om øya til en radioaktiv ødemark.

Først og fremst er Poseidon-torpedoens sprengkraft ifølge Sutton mye mindre enn angitt – omkring to megatonn. Dessuten er det flere feil i nyhetsinnslaget – for eksempel blir torpedoen i klippet avfyrt fra siden av ubåten, mens det egentlig skjer fra baugen.

Sutton konkluderer dermed med at opplysningene i innslaget må tas med veldig store forbehold.

Enda et poeng er at energien i de undersjøiske jordskjelvene som naturlig skaper tsunamier, er mange tusen ganger større enn energien som frigjøres ved detonasjon av selv de kraftigste kjernevåpnene. Bombene vil derfor få problemer med å matche naturens tsunamier.

9 321 000 megatonn TNT ble frigitt under Tohoku-jordskjelvet i Japan i 2011. Energien var dermed 93 000 ganger høyere enn i en atombombe på 100 megatonn.