Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Atombombe by

Hvorfor ser atombomber ut som sopphatter?

På bilder av atombombesprengningene fra Hiroshima og Nagasaki danner eksplosjonen en sopplignende figur. Hvorfor oppstår nettopp den formen?

Shutterstock

I en atombombe spaltes uran eller plutonium i en kjedereaksjon som frigir enorme mengder energi – langt mer enn en konvensjonell bombe. En hydrogenbombe skaper ytterligere energi ved å smelte sammen isotoper av hydrogen til helium.

Begge typene er så kraftige at de potensielt kan jevne bygninger med jorden i en radius av flere kilometer.

Bombene detoneres ofte mange hundre eller tusen meter over bakken for at de skal virke så kraftig som mulig. Hvis de eksploderte ved jordoverflaten, ville mye av energien bli absorbert av bakken.

... Og den litt dypere forklaringen:

Når veldig store mengder energi utløses i lufta, varmes molekyler opp ekstremt raskt.

Varm luft har en lavere tetthet enn kald luft, og derfor vil den varme luften som dannes ved eksplosjonen, utvide seg og stige raskt opp gjennom atmosfæren.

Dermed dannes selve hatten på soppen.

På sin vei oppover blir hatten fra eksplosjonen møtt av kald og tyngre luft ovenfra.

Når luftfasene møtes, flates hatten ut, og ytterkantene presses ned langs sidene. Det er dette som skaper en illusjon av at toppen på hatten stiger til værs.

Det tomrommet som den varme luften etterlater seg når den stiger oppover, blir fylt av kaldere luft som suger med seg støv og sand – på den måten dannes stilken under sopphatten.

Etter hvert vil den varme lufta fra eksplosjonen møte et lag i atmosfæren der lufta omkring den har omtrent den samme tettheten.

Når det skjer, utvider gasskyen seg i alle retninger, og hatten blir større og større helt til den til slutt helt oppløses helt.

Den hittil største hydrogenbomben skapte en sky som var over 65 kilometer høy.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul