Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Atombombe paddehat
Teknologi - Krigsteknologi

Hvorfor ser atombomber ut som sopphatter?

På bilder av atombombesprengningene fra Hiroshima og Nagasaki danner eksplosjonen en sopplignende figur. Hvorfor oppstår nettopp den formen?

Når en atombombe eksploderer, frigjøres enorme mengder energi, som kan ødelegge alt i en radius av helt opptil 7,5 kilometer.

Bombene detoneres 400– 600 meter over bakken for at de skal virke så kraftig som mulig – ved overflaten absorberes mye av energien.

Sopphatten dannes

Når veldig store mengder energi utløses i lufta, varmes molekyler opp ekstremt raskt.

Varm luft har en lavere tetthet enn kald luft, og derfor vil den varme luften som dannes ved eksplosjonen, utvide seg og stige raskt opp gjennom atmosfæren.

Dermed dannes selve hatten på soppen.

Vulkaner skaper også sopphatter

|

Atombomber er ikke alene om å skape sopphatter.

Fenomenet kalles Rayleigh-Taylor-instabilitet og oppstår når en tung væske eller gass ligger over en lettere. Etter hvert begynner den lette formen å skyve seg oppover, og når de to lagene møtes, skaper strømninger mellom dem en form som en sopphatt.

Kraftige vulkanutbrudd og eksplosjoner av forskjellig art kan også forårsake skydannelser som ligner på atombomber.

Støv og sand danner stilken

På sin vei oppover blir hatten fra eksplosjonen møtt av kald og tyngre luft ovenfra.

Når luftfasene møtes, flates hatten ut, og ytterkantene presses ned langs sidene. Det er dette som skaper en illusjon av at toppen på hatten stiger til værs.

Det tomrommet som den varme luften etterlater seg når den stiger oppover, blir fylt av kaldere luft som suger med seg støv og sand – på den måten dannes stilken under sopphatten.

Gasskyen utvider seg

Etter hvert vil den varme lufta fra eksplosjonen møte et lag i atmosfæren der lufta omkring den har omtrent den samme tettheten.

Når det skjer, utvider gasskyen seg i alle retninger, og hatten blir større og større helt til den til slutt helt oppløses helt.

Kald og varm luft skaper soppfigur

Eksplosjonen fra en atombombe varmer opp luften rundt seg så raskt at den skytes oppover. Når eksplosjonen når kaldere luftlag, virvles støv, sand og luft i forskjellige retninger og tar form som en stor sopphatt.

Atomvåpen kan utrydde menneskeheten

Visste du også at temperaturen kan nå opp på 300 millioner grader når en atombombe eksploderer? Og at sjokkbølgen kan bevege seg med 800 km/t?

Du kan lese om verdens mest fryktede våpen i denne store artikkelen:

Les også:

Krigsteknologi

Atombomben: Den store trusselen redder liv

16 minutter
Krigsteknologi

Hvor langt var tyskerne unna en atombombe?

0 minutter
a-bomb exploding
Krigsteknologi

Hvordan ser hullet ut etter en atombombe

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul