Atombombe paddehat

Hvorfor ser atombomber ut som sopphatter?

På bilder av atombombesprengningene fra Hiroshima og Nagasaki danner eksplosjonen en sopplignende figur. Hvorfor oppstår nettopp den formen?

15. september 2016

Når en atombombe eksploderer, frigjøres enorme mengder energi, som kan ødelegge alt i en radius av helt opptil 7,5 kilometer.

Bombene detoneres 400– 600 meter over bakken for at de skal virke så kraftig som mulig – ved overflaten absorberes mye av energien.

Sopphatten dannes

Når veldig store mengder energi utløses i lufta, varmes molekyler opp ekstremt raskt.

Varm luft har en lavere tetthet enn kald luft, og derfor vil den varme luften som dannes ved eksplosjonen, utvide seg og stige raskt opp gjennom atmosfæren.

Dermed dannes selve hatten på soppen.

Vulkaner skaper også sopphatter

|

Atombomber er ikke alene om å skape sopphatter.

Fenomenet kalles Rayleigh-Taylor-instabilitet og oppstår når en tung væske eller gass ligger over en lettere. Etter hvert begynner den lette formen å skyve seg oppover, og når de to lagene møtes, skaper strømninger mellom dem en form som en sopphatt.

Kraftige vulkanutbrudd og eksplosjoner av forskjellig art kan også forårsake skydannelser som ligner på atombomber.

Støv og sand danner stilken

På sin vei oppover blir hatten fra eksplosjonen møtt av kald og tyngre luft ovenfra.

Når luftfasene møtes, flates hatten ut, og ytterkantene presses ned langs sidene. Det er dette som skaper en illusjon av at toppen på hatten stiger til værs.

Det tomrommet som den varme luften etterlater seg når den stiger oppover, blir fylt av kaldere luft som suger med seg støv og sand – på den måten dannes stilken under sopphatten.

Gasskyen utvider seg

Etter hvert vil den varme lufta fra eksplosjonen møte et lag i atmosfæren der lufta omkring den har omtrent den samme tettheten.

Når det skjer, utvider gasskyen seg i alle retninger, og hatten blir større og større helt til den til slutt helt oppløses helt.

Kald og varm luft skaper soppfigur

Eksplosjonen fra en atombombe varmer opp luften rundt seg så raskt at den skytes oppover. Når eksplosjonen når kaldere luftlag, virvles støv, sand og luft i forskjellige retninger og tar form som en stor sopphatt.

Atomvåpen kan utrydde menneskeheten

Visste du også at temperaturen kan nå opp på 300 millioner grader når en atombombe eksploderer? Og at sjokkbølgen kan bevege seg med 800 km/t?

Du kan lese om verdens mest fryktede våpen i denne store artikkelen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: