Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologi - Krigsteknologi

Hvor langt var tyskerne unna en atombombe?

Var tyskerne så langt fremme i atomvåpenprosessen at det hadde betydning for krigen at tungtvannsfabrikken på Vemork ble sprengt?

Nazistenes atomvåpenprogram har vært inngående drøftet av historikerne, og det hersker enighet om at tyskerne var langt unna å kunne avgjøre annen verdenskrig til sin fordel ved bruk av atombomber. Det skyldes i hovedsak at atombombeproduksjon krever uran-235 som bare utgjør 0,7 prosent av uran i naturlig tilstand. Dessuten er det vanskelig å bearbeide uran-235 fordi det må utvinnes av uran-238. Dette er en kostbar prosess som landets krigsøkonomi manglet kraft til å bære. Tyskerne hadde en forsøksreaktor i den tyske byen Haigerloch, men det er uklart om den var tiltenkt atombombeproduksjon. Uansett maktet ikke de tyske fysikerne å skape en kjedereaksjon under fisjonsprosessen, som er en forutsetning for atomkraft og atombomber. Dessuten manglet de tungtvann til å sette prosessen i gang. Fordi fabrikken på Vemork den gangen var en av få produsenter av tungtvann i stor skala, er det sannsynlig at sprengingsaksjonen bidro til å forsinke en tysk atombombe.

Les også:

Krigsteknologi

Derfor ligner atombomber på sopphatter

4 minutter
Krigsteknologi

Atombomben: Den store trusselen redder liv

16 minutter
a-bomb exploding
Krigsteknologi

Hvordan ser hullet ut etter en atombombe

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul