Shutterstock
Marburg Marburgvirus

Derfor skaper et av verdens farligste virus frykt

Etter dødelige tilfeller av marburgvirus i Ghana er landets helsemyndigheter og WHO på vakt.

Det sjeldne, men ekstremt dødelige marburgviruset er i søkelyset til ghanesiske helsemyndigheter og WHO.

Siden 8. juli, da de første to tilfellene ble konstatert i det vestafrikanske landet, har det bare blitt registrert ett til. De tre smittede tilhører samme familie.

Til tross for det lave antallet smittede har 199 ghanesere vært i isolasjon siden de første tilfellene.

Ifølge WHO har marburgviruset en dødelighet på mellom 24 og 88 prosent, og det finnes fortsatt ingen kjent kur mot viruset. Verdens helseorganisasjon har sendt ut spesifikke anbefalinger for å forebygge og demme opp for smitten.

Marburgvirus minner om ebola

Marburgvirus er et såkalt filovirus og faller derfor i samme medisinske kategori som ebolavirus. De to virusene er ulike, men sykdomsforløpet er klinisk sett det samme.

Marburgvirus og ebolavirus kan begge føre til hemoragisk feber, der mindre blodårer skades og blodets evne til å koagulere reduseres. Ifølge WHO kan det i mange tilfeller føre til dødelige indre og ytre blødninger.

Selv om det finnes medisiner som kan redusere blødningen, ligger den gjennomsnittlige dødeligheten for marburgvirus på 50 prosent.

Første utbrudd skjedde i tysk laboratorium

Viruset ble observert første gang i 1967 i Marburg i Tyskland og Beograd i Serbia.

Ifølge nettstedet The Conversation oppsto utbruddene den gangen fordi forskere i Marburg hadde importert virusinfiserte marekatter fra Uganda.

Under det første registrerte utbruddet ble 31 mennesker smittet. Sju av dem døde, alle på grunn av indre blødninger.

Marburgvirus overføres ved direkte kontakt med blod, eller andre kroppsvæsker fra en smittet, men helsepersonale har også blitt smittet ved kontakt med klær og sengetøy fra innlagte marburgpasienter.

Symptomer på marburgvirussykdom

  • Inkubasjonstiden varierer fra 2 til 21 dager.
  • Symptomene kan vise seg uten forvarsel i form av høy feber, alvorlig hodepine, kvalme og muskelsmerter.
  • Vandig diaré, magesmerter, magekramper og oppkast kan vise seg på dag tre.
  • Diareen kan vare i opptil en uke, og WHO beskriver pasienter så langt inne i sykdomsforløpet som «spøkelsesaktige», med innsunkne øyne, uttrykksløse ansikter og apati.
  • Mellom dag 5 og 7 etter inkubasjon forårsaker marburgvirus ofte indre eller ytre blødninger. Blødningene viser seg ofte som blod i oppkast og avføring, og det er ofte observert blødninger fra blant annet nese og tannkjøtt.
  • Under sykdomsforløpet har pasientene ofte høy feber i lange perioder, og det har blitt registrert tilfeller av orkitt, altså testikkelbetennelse, ved utgangen av sykdomsforløpet på dag 15.
  • Dødsfall skjer vanligvis rundt dag 8 eller 9 etter smitte av marburgvirus.

Kilde: WHO

Primater kan smittes av flaggermus

Selv om det fortsatt ikke er slått fast hvor viruset stammer fra, peker WHO på flaggermusen Rousettus aegyptiacus.

I 2008 ble det nemlig funnet to tilfeller av marburgvirus, og begge de smittede hadde besøkt en hule med rousettus-flaggermus, uavhengig av hverandre.

Utbruddet i Ghana er det 15. i rekken siden 1967.