Hvordan ser hullet ut etter en atombombe?
Alle har sett bilder av skyen etter en atombombe. Men hvordan foregår de underjordiske sprengningene?

I dag blir alle atomprøvesprengninger foretatt langt nede i bakken. Det skjer for å hindre radioaktivt materiale i å slippe ut i atmosfæren. Før en atombombe kan detoneres, må man grave en sjakt ned i bakken til mellom 200 og 800 meters dyp. I bunnen av sjakten lager man til et kammer som er et par meter i utstrekning, og det er der selve bomben blir plassert. Samtidig anbringer man alle måleinstrumentene som skal overvåke sprengningen, i en kraftig, blyfôret beholder i sjakten. Til slutt blir hele hullet fylt til randen med stein og grus.
Hvordan man helt konkret klarer å måle en atomprøvesprengning, og hvor lenge instrumentene virker, er faktisk hemmeligstemplet. Men de overlever neppe i mer enn noen få brøkdeler av et sekund etter at atombomben er blitt utløst.
Når en atombombe detonerer, oppstår det et enormt trykk og en ekstrem varme som påvirker berglagene i nærheten. Ildkulen som danner seg får i første omgang fjellgrunnen rundt bomben til å fordampe, og det etableres et kuleformet hulrom som er omgitt av et lag smeltet stein. Rundt dette hulrommet sprekker fjellet i alle retninger.