Shutterstock
Riffel våben

3D-printere forvandler lovlige skytevåpen til ulovlige maskinpistoler

Skyteepisoder med automatvåpen er i kraftig økning i USA. 3D-printere er med på å forverre problemet siden de på kort tid kan forvandle lovlige skytevåpen til helautomatiske maskinpistoler.

Den 41 år gamle amerikaneren Kent Edward Newhouse har fått en dom på 15 års fengsel og 1,9 millioner kroner i bot for å 3D-printe og selge deler som kan forvandle en lovlig halvautomatisk Glock-pistol til en ulovlig helautomatisk pistol.

I USA skjer det stadig oftere at lovlige skytevåpen blir oppgradert til helautomatiske ved hjelp av 3D-printede deler.

Bare mellom 2019 og 2020 var det ifølge analyseselskapet ShotSpotter en stigning på 1400 prosent i skyteepisoder med helautomatiske våpen i 130 amerikanske byer, skriver CNN.

Dings til 20 dollar

I tillegg til ulovlig våpenimport fra særlig Asia har framfor alt 3D-printere bidratt til at amerikanske myndigheter i 2021 konfiskerte 1500 helautomatiske våpen, mot om lag 300 i 2020.

«Ikke siden alkoholforbudet [fra 1920 til 1933, red.anm.] har vi sett så mange maskinpistoler bli brukt til å begå forbrytelser. Nå er de tilbake, og de er overalt», sier Tom Chittum fra ShotSpotter til CNN.

3D-printere blir brukt til produksjon av en skuddsikring, som er en liten anordning av metall eller plast som kan forvandle pistoler og rifler til helautomatiske våpen.

Ved å printe skuddsikringen og plassere den mellom avtrekkeren og avfyringsmekanismen, den som sender neste patron fra magasinet, kan du med en modifisert pistol avfyre en hel serie av skudd ved bare ett trykk på avtrekkeren.

Den funksjonen er kjent fra automatrifler som for eksempel AK-47, men den er ulovlig i USA. Derfor er det i de lovlige halvautomatiske versjonene av AK-47 en bolt som forhindrer auto-avfyringen, noe som krever nye trykk på avtrekkeren for å skyte.

Men ved å bruke den 3D-printede skuddsikringen til omkring 20 dollar vil ikke bolten kunne forhindre avfyringen av de neste patronene som blir skutt av gårde helt automatisk med avtrekkeren trykket helt ned.

Brukt i masseskytinger

Blant alle de nyere sakene med helautomatiske våpen finner vi blant annet USAs verste masseskyting noen gang, i Las Vegas i 2017, som kostet 58 livet og såret 546 personer.

Senest i april i år har et transformert helautomatisk våpen blitt brukt ved en masseskyting i byen Sacramento i California, der seks mistet livet og tolv ble såret.

Politiet antar at det har blitt brukt en ulovlig skuddsikring av den typen som den nå dømte Kent Edward Newhouse forsøkte å selge videre.

Dermed har det vært mulig for gjerningsmennene å avfyre opp mot 1200 skudd i minuttet – som svarer til 20 skudd i sekundet.

Farligere enn 3D-printede pistoler

Siden den første 3D-printede pistolen, The Liberator, så dagens lys i 2013, har det vært en livlig debatt om hvor farlig det kanskje kan være at folk kan printe sine egne våpen hjemme.
Men alle 3D-printede pistoler har så langt vært i så dårlig kvalitet at de sjelden overlever å bli avfyrt, og mange eksploderer i hånden på skytteren.

Men de 3D-printede skuddsikringene fungerer annerledes: De gjør det mulig å avfyre automatisk på et eksisterende våpen av god kvalitet.

Derfor forsøker flere amerikanske politikere å få satt en stopper for de ulovlige våpendelene.

Fortsatt er det imidlertid usikkert nøyaktig hvordan printerne og salget skal stanses en gang for alle.