Medisinsk måleutstyr kan nå innebygges i kontaktlinser uten at det går ut over synet. 

© UNIST, Shutterstock & Park et al.

Kontaktlinsen blir intelligent

Kontaktlinser med innebygd elektronikk kan i framtiden overvåke alt fra diabetes til grønn stær.

26. juni 2018

Kontaktlinser er en opplagt kandidat til framtidens innebygde helseteknologi. De er nesten usynlige og ligger tett på kroppen, og vi bærer dem med oss nesten uten å merke det. 

Men ingeniørene har tre utfordringer som må overvinnes før teknikken kan perfeksjoneres: Materialene må være smidige og fleksible, de elektriske komponentene må innebygges uten å hemme bærerens syn, og det må etableres en strømforsyning i linsen.

© Giphy

Myk linse sprekker ikke

Nå har en koreansk forskergruppe fra instituttet UNIST i byen Ulsan endelig overkommet alle disse hindringene med et nytt konsept: De plasserer kontaktlinsens elektronikk på biter av et fast materiale og forbinder dem med et elastisk substrat. 

Resultatet er en fleksibel kontaktlinse som kan bøyes og strekkes uten å bli ødelagt eller belaste den fintfølende elektronikken. 

Fors­kerne har utnyttet et annet gjennomsiktig materiale til å skape en strømledende antenne som ligger som en ring langs iris. 

Elastisk skive overvåker kroppen 

En usynlig antenne forsyner kontakt­linsens kretser med strøm, slik at sensorer og lys kan avsløre ubalanser i blodsukkeret.

Overvåker grønn stær

Foreløpig har forskerne skapt en testversjon som overvåker blodsukkeret hos diabetespasienter. Den elektriske kontaktlinsen har fått en glukosesensor og et LED-lys. 

Når sensoren måler et høyt nivå av glukose i tårevæsken, slukkes lyset i linsen.
Intelligente kontaktlinser kan brukes til flere medisinske formål, for eksempel til å overvåke øyensykdommer som grønn stær. 

Følg den teknologiske utviklingen

Teknikere bygger transistorer på størrelse med atomer, raketter lander oppreist på bakken, og kunstig intelligens har bedre dømmekraft enn mennesker.

Den teknologiske utviklingen har aldri gått så fort, og hver dag blir verden mer avansert og vanskelig å forstå. Med et abonnement på Illustrert Vitenskap får du både forklaringene og de fascinerende historiene bak våre dagers største ingeniørbedrifter.

Få 2 utgaver av Illustrert Vitenskap og en trådløs høyttaler for bare 79,- inkl. porto HER.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: