Topp 10: Ingeniørenes største brølere

Det går ikke rolig for seg når ingeniørene regner galt, og feil og slurv har bl.a. ført til alt fra flystyrt til jordskjelv og en forsvunnet romsonde. Les listen vår over historiens største ingeniørfeil og -bommerter – og stem på den verste.

Topp 10: 16/2014

Det går ikke rolig for seg når ingeniører gjør feil.

Vi har funnet alle tiders 10 største ingeniørbrølere og listen kan du se nedenfor. Nederst på siden kan du stemme på hvilken DU mener er den verste.

Rangordningen er vurdert ut fra hvor elementær og banal feilen er, og hvor omfattende de menneskelige og materielle følgene har vært.

1. California, USA: Selvgodhet kostet 600 livet

I 1924–1926 var stjerneingeniøren William Mulholland leder for oppføringen av demningen St. Francis Dam i California. Mulholland ignorerte flere advarsler om sprekker, og natt til 13. mars 1928 gikk det galt. Demningen ga etter, og 46 millioner m3 vann fosset ut i Santa Clara-dalen, der rundt 600 mennesker mistet livet.

Ulykken skyldtes blant annet at Mulholland hadde bygd demningen i en kløft med løse bergarter og hadde økt høyden på demningen uten å gjøre fundamentet tilsvarende kraftigere. Dessuten hadde han ikke sørget for at vannet i faresituasjoner kunne ledes ut under demningen.

2. Louisiana, USA: Regnefeil endret økosystemet

Det var 21. november 1980 at 12 menn fra oljeselskapet Texaco holdt på å bore etter olje i den tre meter dype sjøen Lake Peigneur i Louisiana. Cirka 400 meter nede satte boret seg fast, og plattformen begynte å velte. Karene reddet seg så vidt i land før plattformen forsvant i en gigantisk strømvirvel.

Oljearbeiderne hadde truffet saltgruven Diamond Crystal som lå under sjøen. Texaco visste om gruven, men hadde feilkalkulert borekoordinatene. Ferskvannet i sjøen løste opp saltet, og gruven brøt sammen. Luft ble presset opp til overflaten i form av 120 meter høye geysirer. I tillegg til boreplattformen slukte strømvirvelen også trær, lastebiler og 11 lektere før den til slutt fikk forbindelse med havet ikke langt unna.

Regnefeilen endte med å forvandle en grunn ferskvannssjø til en dyp saltsjø med nytt dyre- og planteliv.

3. Stillehavet: Jagerfly skutt ned av datolinjen

Plutselig sviktet alt av elektronikk i 12 amerikanske F-22 Raptor-jagere mens de var i luften. Flyene var ute på sin første internasjonale tur fra Hawaii til Okinawa i Japan 24. februar 2007. Da de krysset datolinjen i Stillehavet, fikk den uventede datoendringen samtlige systemer til å falle ut fordi programmererne hadde glemt å ta hensyn til linjen.

Flygerne klarte verken å navigere eller holde drivstofftilgangen oppe. Kommunikasjonen med omverdenen brøt også delvis sammen. Pilotene fulgte etter noen store tankfly tilbake til Hawaii der det heldigvis var så gode sikt- og værforhold at de kunne lande manuelt. I dårlig sikt kunne datarotet trolig ha endt mye verre.

4. Canada og USA: Kreftpasienter drept av datamaskin

Mellom 1985 og 1987 tok strålebehandlingsmaskinen Therac-25 livet av minst seks kreftpasienter i USA og Canada. Strålemaskinen produserte vanligvis elektronstråler, men hadde også en 125 ganger kraftigere røntgenstråle.

En datafeil førte til at hvis operatøren valgte den gale stråletypen, men korrigerte feilen før behandlingsstart, ble Therac-25 fullstendig forvirret og byttet tilbake igjen uten at det ble vist på kontrollpanelet. Derfor skjedde det flere ganger at pasienter ble utsatt for røntgenstråler selv om skjermpanelet og alt utstyr viste at behandlingen fant sted med den svake elektronstrålen.

5. Mars: Måleenheter utslettet marssonde

NASA mistet all kontakt med sonden Mars Climate Orbiter 23. september 1999. Sonden hadde fullført en 10 måneder lang ferd til Mars uten problemer, men like etter at sonden var satt i bane, gikk noe galt. Sonden hadde sannsynligvis kommet for nær planeten og styrtet eller brent opp i atmosfæren.

Ulykken skyldtes derimot en kommunikasjonsfeil rundt måleenheter, slik at sonden var blitt fôret med gale tall. Sondeprodusenten Lockheed Martin brukte britiske pund for å beregne kraft. Men NASA sendte tallene videre til Mars Climate Obiter i den tro at det dreide seg om newton.

6. Florida, USA: Historiens dyreste strek

  1. juli 1962 endret NASAsonden Mariner 1 til 80 millioner dollar helt uventet retning etter oppskyting. Avviket i beregnet kurs skyldtes en skrivefeil i sondens datainstrukser der det manglet en sentral strek over en "R" i en matematisk formel.

7. Norge: Plattform utløste jordskjelv

Boreplattformen Sleipner A gikk til bunns i 1991. Ingeniørene hadde undervurdert betongens bæreevne med 47 prosent. Plattformgiganten ble knust mot fjordbunnen på 220 meters dyp og utløste en rystelse som målte 3 på Richters skala.

8. Middelhavet: Firkantede vinduer medførte flystyrt

I 1954 styrtet to fly av typen De Havilland Comet fordi flyet hadde firkantede vinduer. Opptil 70 prosent av trykket som flyet ble utsatt for under flyging, samlet seg nemlig i vindushjørnene der metallet begynte å sprekke opp. Etter det fikk alle passasjerfly avrundede vinduer.

9. Washington, USA: Bro vrengte seg selv i stykker

I 1940 fikk kraftige vindstøt på 68 km/t Tacoma Narrows-broen til å rase sammen. Vinden traff broens egenfrekvens og fikk den til å gynge med forsterkende kraft til den raste sammen. Ulykken kostet én hund livet.

10. Boston, USA: Taklimet løsnet

En bilpassasjer ble drept da taket falt ned i en tunnel i Boston 10. juli 2006. Ulykken skjedde i det underjordiske veisystemet Big Dig der 23 tonn betong og andre materialer plutselig falt ned fra taket. Tunnelkonstruktørene hadde valgt et galt epoksylim til naglene som holdt taket oppe. Limet tørket raskt, men mistet styrken etter noen uker.