Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

brooklyn bridge
Teknologi - Konstruksjon

Hvorfor begynner broer å svinge?

En bruker spør hvorfor det kommer svingninger i broer? Få svaret her!

Svingninger kan få katastrofale følger

Vind kan få hengebroer til å svinge fra side til side, og det kan oppstå resonnans som gjør at små svingninger forsterker hverandre. Er ikke broen riktig konstruert, kan det oppstå selvsvingninger i brobanen, noe som kan få katastrofale følger. Det ble bevist i 1940 da Tacoma Narrows Bridge i USA brøt sammen bare et år etter at den var fullført. Broen var bygd for spinkel i forhold til lengden.

Unngikk ulykke i siste øyeblikk

Ulykken åpnet brobyggernes øyne for vindens krefter, men i 2000 ble britiske ingeniører for dristige da de oppførte gangbroen Millennium Bridge over Themsen i London. Da broen høytidelig skulle åpnes, ville oppimot 100 000 mennesker ta den i bruk, men den nye hengebroen svingte så voldsomt at folk nærmest tumlet omkring, noe som førte til at broen raskt ble sperret.

Årsaken til hendelsen var at vinden fikk broen til å svinge fra side til side slik at de mange fotgjengerne satte sjøbein som for å holde balansen på et gyngende skipsdekk. Det endte med at folk ble gående i takt, og den regelmessige tråkkingen fikk broen til å svinge enda mer. Det ble nødvendig å montere en rekke støtdempere som motvirker vibrasjoner, før den 325 meter lange gangbroen ble gjenåpnet i februar 2002.

Se klippet hvor Tacoma Narrows-broen kollapser her.

Les også:

Konstruksjon

Tunnel under Østersjøen åpner porten til Europa

11 minutter
Jumbojetten Cosmic Girl foretager i 2019 en drop test med raketten LauncherOne
Raketter

Jumbojet åpner ny rute til verdensrommet

5 minutter
Bygninger

Broer utfordrer ingeniørene

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul