Hvorfor begynner broer å svinge?

En bruker spør hvorfor det kommer svingninger i broer? Få svaret her!

brooklyn bridge

Svingninger kan få katastrofale følger

Vind kan få hengebroer til å svinge fra side til side, og det kan oppstå resonnans som gjør at små svingninger forsterker hverandre. Er ikke broen riktig konstruert, kan det oppstå selvsvingninger i brobanen, noe som kan få katastrofale følger. Det ble bevist i 1940 da Tacoma Narrows Bridge i USA brøt sammen bare et år etter at den var fullført. Broen var bygd for spinkel i forhold til lengden.

Unngikk ulykke i siste øyeblikk

Ulykken åpnet brobyggernes øyne for vindens krefter, men i 2000 ble britiske ingeniører for dristige da de oppførte gangbroen Millennium Bridge over Themsen i London. Da broen høytidelig skulle åpnes, ville oppimot 100 000 mennesker ta den i bruk, men den nye hengebroen svingte så voldsomt at folk nærmest tumlet omkring, noe som førte til at broen raskt ble sperret.

Årsaken til hendelsen var at vinden fikk broen til å svinge fra side til side slik at de mange fotgjengerne satte sjøbein som for å holde balansen på et gyngende skipsdekk. Det endte med at folk ble gående i takt, og den regelmessige tråkkingen fikk broen til å svinge enda mer. Det ble nødvendig å montere en rekke støtdempere som motvirker vibrasjoner, før den 325 meter lange gangbroen ble gjenåpnet i februar 2002.

Se klippet hvor Tacoma Narrows-broen kollapser her.

Video