Sju broer som utfordret ingeniørene

De skal krysse klodens dypeste avgrunner og tåle både jordskjelv og orkaner. Broer setter ingeniørvitenskapen på den ultimate prøven.

Broer

Verdens høyeste bro tvang ingeniørene til å tenke kreativt.

© Shutterstock

Lengste glassbro

© Getty Images

Hver glassplate i den 385 meter lange Zhangjiajie-broen i Kina kan bære en 40 tonn tung lastebil. Styrken oppstår når platen varmes opp til 600 grader og kjøles raskt ned igjen. Det trykker overflaten sammen, slik at glasset blir sterkere.

Mest motstandsdyktige bro

© Shutterstock

Rio-Antirio-broen i Hellas motstår jordas sterkeste krefter. Pilarene kan bevege seg opptil 1,3 meter fra side til side under et jordskjelv, og broens kabler har små finner som omdirigerer kraftige vindpust.

Lengste bro

© Imagine China

For å kutte reisetider på tvers av Kinas 9,6 millioner kvadratkilometer har ingeniørene bygget den 164,8 kilometer lange Danyang-Kunshan Grand Bridge. Broen lar lyntogene nå en fart på over 300 kilometer i timen.

Høyeste bro

© Getty Images

343 meter fra dalbunnen til toppen av Millau-viaduktens master. Likevel er den franske broens dekk og master overraskende lette. Ved å bygge dem i stål i stedet for betong ble vekten senket fra nesten 200 000 til 36 000 tonn.

Lengste farbare vannbro

© Scanpix

Skip på vei mellom de såkalte Mittelland- og Elbe-Havel-kanalene i Tyskland slipper flere sluser og en lang omvei. Den 918 meter lange Kanalbrücke Magdeburg lar skip lastet med opptil 1350 tonn gods ta en snarvei høyt hevet over Elben.

Største flytende bro

© WSDOT

Evergreen Point Floating Bridge i USA består av 400 000 tonn flytende betong. Sjøen er så dyp, og materialet på bunnen så løst at ingeniørene droppet bropilarer og bygget broen av 77 vanntette betongpongtonger som er fylt med luftrom.

Mest plassbesparende bro

© Getty Images

Med omkring 100 000 beboere per kvadratkilometer i Shanghais sentrum var det vanskelig å få plass til en rampe til den store Nanpu-broen. Kineserne bygget derfor den én kilometer lange rampen som en enorm spiral.