Ny teknikk setter tunnelboring i høygir

Et nettverk av tuneller i 30 lag kan løse trafikkaoset i storbyene, mener milliardær Elon Musk. Men boremaskinene er for treige og dyre i drift, så nå vil ingeniørene myke opp fjellet med kraftige mikrobølgekanoner.

© The Boring Company

I verdens storbyer har bygningene gjennom årtier vokste seg lenger og lenger opp i høyden for å gjøre plass til en stadig større konsentrasjon av mennesker.

Men veisystemet er fortsatt todimensjonalt, og derfor har det i mange byer oppstått et problem: Det er plass til masse mennesker i bygningene, men veiene har ikke kapasitet til å frakte dem dit.

I mange storbyer er forsinkelsen i trafikken nå oppe i 50 prosent, så en tur som ville ta en halvtime uten køer, tar i gjennomsnitt halvannen time.

Riking vil grave tuneller i 30 lag

Det problemet vil milliardær og seriegründer Elon Musk løse ved å grave tuneller – mange tuneller.

Han mener det vil bli fart på trafikken igjen når veinettet, akkurat som husene, utvides i tre dimensjoner.

I Los Angeles i USA har han gått i gang med å grave en tunnel som en dag skal være en del av et enormt underjordisk nettverk med tuneller i mer enn 30 lag.

Her skal biler skytes av sted på magnetiske sleder med 200 km/t, slik at en tur fra den ene enden av byen til den andre bare tar fem minutter. Se Musks visjon her:

Mikrobølger myker opp fjellet

Men dagens tunnelboremaskiner er for treige og dyre i drift til at prosjektet kan bli til virkelighet.

Nå har en gruppe forskere funnet ut at maskinene kan få opp farta hvis de utstyres med kraftige mikrobølge-kanoner.

I tegningen kan du lære mer om hvordan tunnelboremaskiner virker. Klikk på forstørrelsesglasset for å se hvordan mikrobølgekanonene skal virke: