Droner top

Skyskraper skal styre New Yorks droner

En ung arkitektgruppe har tegnet en banebrytende, syltynn skyskraper som skal dirigere fremtidens tette trafikk av droner som skal levere bøker, medisiner og rykende varme pizzaer til byens innbyggere.

29. september 2016 av Rolf Haugaard Nielsen

Forestill deg en storby hvor alle butikker og mange enkeltpersoner har en drone. Tusenvis av droner krysser luftrommet for å levere alt fra bøker til takeaway over venninner på bytur og skolebarn som leker.

Tre unge arkitekter har tatt for seg en slik mulighet i en by som New York. De skulle delta i den skyskraper-konkurransen som arkitekturmagasinet eVolo avholder hvert år. Men først måtte de finne den riktige ideen.

Og det gjorde de da de oppdaget at den siste store hindringen for at dronene kan fungere i en storby er en sikker regulering av trafikken.

>> Les mye mer om droner på vår store temaside.

Sentralstasjon for droner

Skyskraperen ligner en trestamme som endrer seg i takt med at insekter lander og letter. Navnet blir The Hive – bikuben. Men det er ikke insekter som lander og letter, det er droner.

The Hive er fortsatt bare et forslag, men det er et forslag har vakt stor oppsikt.

Tårnet er 423 meter høyt og slankt som en nål. Utsiden er kledd med landingsplasser for droner av alle slag.

Når dronen ankommer, sender den et signal til tårnet, som anviser en ledig plass. Landingsplassen svinger ut fra tårnet, slik at dronen kan lande vannrett. Deretter låses dronen fast før plattformen svinger inn til tårnet igjen. Når dronen skal lette, svinger plattformen ut igjen.

Militærutstyr gjør droner trygge

Sivile droner er snart gode nok til å fly rundt på egen hånd i hverdagen vår. Det skyldes blant annet militærteknologi. Les mer:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: