Se de nye skyskraperne: Framtidens bysilhuett går på tvers
Fra gangbroer i USA til en hel tverrliggende ørkenstat – ingeniørene har virkelig begynt å tenke sidelengs når de skal konstruere skyskrapere. Se fire eksempler på de vannrette skyskraperne her.

Innholdsoversikt
Den klassiske skyskraperen med sine høytragende stålskjeletter og funklende glasspartier er et kroneksempel på hvordan ingeniører har klart å forandre hvordan mennesker bor og jobber i storbyen.
I byer som New York City, Shanghai og Dubai troner flere hundre meter høye byggverker som utnytter et lite areal til å innkvartere tusenvis av mennesker i små kasser stablet oppå hverandre. Men den klassiske skyskraperen har fortsatt ikke klart å utnytte all den tomme luften mellom de imponerende byggverkene, og her kommer den horisontale skyskraperen til sin rett.
Fra den 300 meter lange The Crystal i Kina til den saudiske framtidsbyen The Line – en 500 meter høy og 170 kilometer lang horisontal skyskraper – er ingeniørene nå i gang med å utvide den vanlige oppfatningen av en skyskraper slik at den også går på tvers av luftrommet.
Konseptet, som opprinnelig ble tenkt ut i 1920-årene av den russiske arkitekten El Lisitskij, stiller spesielle krav til ingeniørene.
Nå må de ikke bare sikre de loddrette skyskraperne mot elementene, inkludert vind og jordskjelv, men også tenke ut løsninger for hvordan en vannrett skyskraper – mellom de loddrette eller på dem – håndterer vibrasjoner uten å kollapse.