Se de nye skyskraperne: Framtidens bysilhuett går på tvers

Fra gangbroer i USA til en hel tverrliggende ørkenstat – ingeniørene har virkelig begynt å tenke sidelengs når de skal konstruere skyskrapere. Se fire eksempler på de vannrette skyskraperne her.

Liggende skyskraber
© AFP/Ritzau Scanpix

Den klassiske skyskraperen med sine høytragende stålskjeletter og funklende glasspartier er et kroneksempel på hvordan ingeniører har klart å forandre hvordan mennesker bor og jobber i storbyen.

I byer som New York City, Shanghai og Dubai troner flere hundre meter høye byggverker som utnytter et lite areal til å innkvartere tusenvis av mennesker i små kasser stablet oppå hverandre. Men den klassiske skyskraperen har fortsatt ikke klart å utnytte all den tomme luften mellom de imponerende byggverkene, og her kommer den horisontale skyskraperen til sin rett.

Fra den 300 meter lange The Crystal i Kina til den saudiske framtidsbyen The Line – en 500 meter høy og 170 kilometer lang horisontal skyskraper – er ingeniørene nå i gang med å utvide den vanlige oppfatningen av en skyskraper slik at den også går på tvers av luftrommet.

Konseptet, som opprinnelig ble tenkt ut i 1920-årene av den russiske arkitekten El Lisitskij, stiller spesielle krav til ingeniørene.

Nå må de ikke bare sikre de loddrette skyskraperne mot elementene, inkludert vind og jordskjelv, men også tenke ut løsninger for hvordan en vannrett skyskraper – mellom de loddrette eller på dem – håndterer vibrasjoner uten å kollapse.

Himmelbroer

Skyline går på tværs
© Shutterstock

Glass kobler sammen amerikanske skyskrapere

  • Hvor: Minneapolis, USA
  • Størrelse: 15 kilometer
  • Når: 1962

I storbyen Minneapolis har innbyggerne i seks tiår kunnet bevege seg mellom kontorbygninger, hoteller, supermarkeder og mange andre bygninger via det såkalte Minneapolis Skyway System – et system av overdekket gangbroer som flytter fotgjengerne opp i høyden mellom byens bygninger. I alt blir omkring 80 boligblokker koblet sammen av om lag 15 kilometer skyways.

Liggende oase

Svævende skyskraber
© Hufton+Crow-VIEW/Alamy/Imageselect

Skyskraper svever over grønt område

  • Hvor: Shenzhen, Kina
  • Lengde: 380 meter
  • Når: 2009

Svevende over et grønt landskap finner man det kinesiske Vanke Center Shenzhen, en 380 meter lang, horisontal skyskraper som rommer leiligheter, kontorer og et hotell. Tanken med den vannrette skyskraperen er å frigjøre plass på bakken til grønne områder og innsjøer. Konstruksjonen hviler på åtte søyler med opptil 50 meters avstand. Taket er dekket med solcellepaneler og vegetasjon som er med på å regulere temperaturen i bygningen.

Rekordholderen

© Shutterstock

The Crystal hviler på fire kamerater

  • Hvor: Chongqing, Kina
  • Lengde: 300 meter
  • Når: 2020

Den 300 meter lange horisontale skyskraperen The Crystal er det mest oppsiktsvekkende ved det kinesiske skyskraperkomplekset Raffles City Chongqing, som i tillegg til The Crystal består av åtte klassiske skyskrapere på 250–350 meter. The Crystal er den horisontale skyskraperen som hviler på flest skyskrapere under seg – i alt fire stykker. For å tåle rystelser fra jordskjelv er The Crystal montert på 26 spesielle friksjonsleier.

Fremtidsmusikken

The Line i Saudi-Arabien
© AFP/Ritzau Scanpix

Saudisk prosjekt skal være 170 kilometer langt

  • Hvor: Tabuk, Saudi-Arabia
  • Lengde: 170 kilometer
  • Når: 2045

Når den horisontale skyskraperen The Line etter planen står ferdig i 2045, vil den innkvartere ni millioner mennesker, men allerede i 2030 skal den 170 kilometer lange og 200 meter brede konstruksjonen være bebodd av den første millionen. The Line vil bestå av to parallelle skyskrapere som er 500 meter høye, og vil etter hvert bli bygd ut til en total lengde på 170 kilometer.