Indianer bygger skyskraper

Mot nye høyder

På 1800-tallet ble ordet skyskraper brukt om hus med bare ti etasjer. I dag er det normalt å bygge hus på over 500 meter, og nye rekorder holder sjelden lenge. Empire State Building var verdens høyeste bygning i over 40 år, og er fortsatt New Yorks høyeste.

2. mars 2010

Fra Vitenskapens Univers: Det kan godt være at dere bygger høyt, men da bygger vi bare enda høyere. Det var omkvedet i New York og Chicago på slutten av 1800-tallet.

Takket være skjeletter av stål hadde det nettopp blitt teknisk mulig å bygge i høyden, og snart konkurrerte de to storbyene om verdensrekorden. New York vant, og i mange år var byen skyskrapernes ubestridte hovedstad. Med Empire State Building fra 1931 kunne byen i over 40 år briske seg med å ha verdens høyeste bygning. I 1972 ble World Trade Center i New York verdens høyeste, men året etter ble det slått av Sears Tower i Chicago.

I 1998 skjedde det et tronskifte. Rekorden flyttet til Asia, der Petronas Towers i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur varslet nye tider. Asias økonomiske vekst skapte grobunn for nye, himmelstrebende bygninger. Overalt i storbyer skjøt det opp gigantiske høyhus. Andre kom aldri lenger enn til tegnebrettet. Det har knapt vært noen grenser for prosjektene som har blitt lansert gjennom tidene – særlig ingeniører og arkitekter har hatt en nærmest ustyrlig trang til å bygge verdens høyeste hus. Finansieringen har ofte vist seg å være et langt større problem enn tekniske utfordringer.

Rent teknisk er det mulig å bygge et høyhus som rager en kilometer eller mer i været. De siste årene er det oljestatene ved Persiabukta som har iført seg ledertrøyen. Med styrtrike oljesjeiker som byggherrer, bygges det ene spektakulære høyhuset etter det andre. Særlig skiller Burj Dubai seg ut. Byggeprosessen har pågått i flere år og vært omgitt av mye hemmelighetskremmeri underveis. I en tidlig fase var det til og med snakk om at den skulle bli mer enn en kilometer høy. Nå “nøyer” den seg med vel 800 meter, inkludert et høyt tårn på toppen.

Jakten på rekorder handler i stor grad om prestisje. Det er viktig for en by å kunne skryte av rekorder. Dessuten fungerer de mest markante høyhusene som landemerker for en by, slik Empire State Building fortsatt gjør for New York – selv om bygningen for lengst er forbigått av langt høyere hus.

For å sikre seg rekorden bruker byggherrene gjerne små triks: På toppen av bygningen plasserer de for eksempel små spir eller antenner. De har sjelden den store praktiske betydningen, men de legger noen meter til høyden.

Vitenskapens Univers er en enestående bokserie, som tar deg med til alle felter innen vitenskapens fascinerende verden. Du kan lese mer om serien og kjøpe det første bindet på:

Vitenskapens Univers.

Klikk deg videre og se flere rekordhøye hus

De modige indianerne

Indianere bygde skyskrapere

Mange har nok sett plakatene med arbeidere som balanserer på stålbjelker i svimlende høyder langt over New Yorks gater. Det dreier seg ikke om fototriksing. Det var nemlig ikke uvanlig å ta lunsjpausen flere hundre meter over byens gater.

Mange av de største høyhusene i USA er bygd av indianere. Spesielt ble medlemmer av stammene irokeser og mohawk kjent for å ha et vågemot uten sidestykke. Det fortelles ofte at de ble valgt fordi de ikke lider av høydeskrekk, men det er en myte.

Indianere har, akkurat som andre mennesker, en medfødt frykt for høyder, men kulturen deres var svært mannsdominert, og derfor lærte mennene seg å undertrykke angsten.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: