mexico earthscraper

Meksikanere vil bygge skyskraper ned i bakken

Fremtidens skyskraper vil stå på hodet, og beboerne må venne seg til å bo og jobbe dypt nede i bakken. I Mexico er arkitekter allerede klare til å bygge hele 65 etasjer ned i grunnen.

12. mars 2013 av Emrah Sutcu

Omvendt skyskraper skal 300 meter ned i bakken

En gruppe meksikanske arkitekter står klar til å ta tak i det nyeste prosjektet kalt "earth scraper" – jordskraper. Ideen er å bygge en omvendt skyskraper, som skyter 300 meter ned i bakken under Plaza de la Constitución, den sentrale plassen i Mexico Citys pulserende bykjerne.

Prosjektet kommer av bystyrets strenge byggeregler. I Mexico Citys historiske sentrum må nye bygninger maksimalt være på åtte etasjer – men nedover finnes det ingen begrensninger. Og derfor har Bunker Arquitectura, et av Mexicos unge arkitektfirmaer, tegnet en omvendt skyskraper som er formet som en pyramide og strekker seg 65 etasjer ned i grunnen.

Jordskraper viser vei til aztekernes rike

"Jordskraperen" skal plasseres direkte under Mexico Citys sentrale plass – en av verdens største – og dekkes med glass, slik at byens fotgjengere kan gå på glasset og kaste nysgjerrige blikk ned i den gigantiske omvendte skyskraperen.

Og ifølge arkitektene vil de nysgjerrige få nok å se på, for bl.a. vil byggherrene bygge et museum i 50 meters dybde tilegnet aztekerne, som grunnla Mexico City. Byens undergrunn vrimler med ruiner fra aztekernes tid, og i museet vil innbyggerne bokstavelig talt kunne vandre i restene av sine forfedres by.

Boliger og grønne promenader i dypet

Dypere ned skal butikker, kontorer og boliger plasseres, men også grønne promenader, som skal opplyses med bl.a. fiberglass. Det skal bli så mye lys at både trær og planter kan trives.

Det utradisjonelle prosjektet er foreløpig på tegnebrettet, men arkitektene planlegger en presentasjon for Mexicos regjering og er klare til å sette prosjektet ut i livet, hvis politikerne går god for det.

Se video om Mexicos "jordskraper"

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: