Svensk by lesses på lastbiler

Gruvedrift får bakken rundt Kiruna til å kollapse, og den nord-svenske byen følger snart med i avgrunnen. Derfor skal Kiruna flyttes tre kilometer mot øst. Les mer og se videoen om prinsippene bak flyttingen av en hel by.

Kiruna teaser image

Kiruna kollapser under jakten på jernmalm

Den nord-svenske byen Kiruna er nabo til verdens største jernmalmgruve, og gruveselskapet bak har ingen intensjoner om å redusere aktiviteten i undergrunnen. Dette er uheldig for både bygninger og innbyggere.

Jernmalmen strekker seg inn under byen, og hver gang gruveselskapet sprenger ut en ny gruvegang, kollapser bakken over og slår meterbrede sprekker, som truer med å sluke Kiruna. Hele byen blir derfor i løpet av de neste 20–30 årene flyttet tre kilometer mot øst, der det nye Kiruna vil oppstå.

Kiruna forsvinner bygning for bygning

Gruvebyen vil skrumpe gradvis, som disse animerte satellittbildene indikerer:

Kiruna i 2015: Byen ligger kloss oppi gruven (nederst til venstre). Området umiddelbart vest for byen ble evakuert allerede på 1970-tallet, da bakken for første gang slo sprekker.

Kiruna i 2033: Store deler av den nåværende byen er ryddet, og det er opprettet et naturreservat. Bl.a. har byens jernbanestasjon og rådhus fått ny adresse.

Kiruna i 2100: Gruvedriften når sin største utbredelse. Størstedelen av dagens Kiruna er flyttet, og naturen har inntatt landskapet.

Fremtidens Nya Kiruna: Slik forestiller ingeniørene seg at det nye Kiruna kommer til å ta seg ut rundt byens nye samlingssted, rådhuset "Kristallen". Det opprinnelige rådhustårnet er gjenbrukt og stilt opp på plassen.

18 000 mennesker skal flytte fra Kiruna

Kirunas 18 000 innbyggere står overfor litt av en flyttesjau når både hus og alt det man ellers eier og har skal vekk fra faresonen. Les hele historien om det gigantiske flytteprosjektet her: