Kina bygger verdens første skogby

40.000 trær og millioner av planter danner rammen for verdens første skogby. Byggingen er nettopp gått i gang i det sørlige Kina.

© Stefano Boeri Architetti

Kina har satt seg i førersetet når det kommer til grønn energi, og nå bygger den asiatiske stormakten verdens første såkalte skogby.

Byggingen av den miljøvennlige byen har nettopp startet i nærheten av millionbyen Liuzhou i Guangxi-provinsen.

Skogbyen er tegnet av den italienske arkitekten Stefano Boeri, som også står bak den loddrette skogen, Bosco Verticale, i Milano. Byen vil trolig ha plass til 30.000 mennesker når den står ferdigbygget i 2020.

© Stefano Boeri Architetti

Liuzhou Forest City, som byen er døpt, blir dekket av natur – blant annet en million planter og 40.000 trær. Til sammen kan byens flora absorbere 10.000 tonn CO2, noe som svarer til utslippene fra over 2100 biler. I tillegg produserer byen 900 tonn oksygen hvert år.

© Stefano Boeri Architetti

Byen kommer til å dekke et område på ca. 1,75 kvadratkilometer – nesten fire gange så stort som Vatikanet – og det vil også være et sykehus der, sammen med to skoler og massevis av butikker. Et elektrisk tog vil transportere el-biler mellom skogbyen og Liuzhou.

© Stefano Boeri Architetti

All energi i byen er grønn, og kommer fra jordvarmeanlegg og solceller på bygningene.

© Stefano Boeri Architetti

Håpet er at den grønne byen kan være med på å motvirke temperaturstigningene på grunn av CO2. I tillegg skal Liuzhou Forest City hjelpe det lokale dyreliv og forbedre det lokale biomangfoldet.

© Stefano Boeri Architetti