Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologi - Bygninger

Hvor mye kan høyhus svaie?

Jeg har hørt at svært høye bygninger svaier fra side til side. Hvorfor gjør de det, og hvor mye svaier de egentlig?

Dersom det blåser kraftig, får vindtrykket trær til å svaie. Det gjør de fordi strukturen er ettergivende. Det samme gjelder moderne høyhus. De er konstruert av relativt lette materialer med et skjelett av stål som gir litt etter når vinden presser inn mot huset. Utslaget kan være opptil en meter, men som regel er det mye mindre, og svært massive skyskrapere, f.eks. Empire State Building, svaier maksimalt fem millimeter. Alle bygninger har en egenfrekvens som særlig avhenger av høyden. En skyskraper kan f.eks. ha en egenfrekvens på 0,16 Hz. Det betyr at den bruker rundt seks sekunder på å svaie fra side til side, og hvis man jobber eller bor i toppen av et høyhus, kan akselerasjonene fra svingningene være så ubehagelige at man kan føle seg sjøsyk. Derfor bygges det nå inn svingningsdempere i mange høyhus. I verdens høyeste skyskraper, Taipei 101 i Taiwan, finner man for eksempel en 130 tonn tung betongkule som er hengt opp i 88. etasje. Den stabiliserer bygningen og sørger for å redusere utslagene med ca. 40 prosent. Det er nyttig både i vind og ved jordskjelv.

Les også:

Bygninger

Nåletynne skyskrapere svaier i vinden

11 minutter
Konstruksjon

Tunnel under Østersjøen åpner porten til Europa

11 minutter
Bygninger

Hvorfor velter ikke byggekranene?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul