Fireworks Dubai

Høyhus åpnet med et brak

4. januar 2010: Med sine 828 meter satte Burj Khalifa i Dubai en rekord det blir vanskelig å slå

3. november 2010

Fra Illustrert Vitenskaps Årbok 2010: Hele høyhuset var nærmest innhyllet i fyrverkeri da verdens høyeste bygning ble innviet få dager inne i det nye året.

Nær 400 000 mennesker fulgte den overdådige feiringen som markerte avslutningen på en seks år lang byggeperiode. Helt til det siste knyttet det seg spenning til bygningens endelige høyde, som var holdt hemmelig. Man hadde gjettet på 818 meter, men svaret viste seg å være 828 meter. Dermed satte Dubai en rekord som neppe blir slått med det første.

Innflytningen i det skyskrapende høyhuset begynte i februar. Burj Khalifa rommer både boliger, kontorer og et stort hotell, og med alle på plass vil 12 000 mennesker ha sitt daglige virke i den 160 etasjer høye skyskraperen, som man nærmest må se på som en loddrett by.

Skyskrabere

Gravingen til Burj Khalifa begynte i januar 2004. Bygningen står på et tre meter tykt betongfundament, og som en ytterligere sikring er det slått 192 påler hele 50 meter ned i bakken. Det solide fundamentet skal blant annet sikre at Dubais nye monument tåler jordskjelv. Høyhuset er dessuten utformet slik at det bryter vinden og skulle kunne takle selv de kraftigste stormene. En av de største utfordringene ved byggingen var imidlertid å pumpe betong opp til toppen av bygningen i takt med at den steg mot himmelen.

Det er installert 57 heiser i Burj Khalifa. Noen av dem beveger seg i en fart på 18 meter i sekundet og er dermed verdens raskeste. To av heisene er dobbeltdekkere med plass til 14 personer for hver etasje. De skal bringe turistene opp til 124. etasje, der de fra en utendørs terrasse kan nyte utsikten over byen, ørkenen og Persiabukten.

Årboken 2010

Denne artikkelen kommer fra Illustrert Vitenskaps Årbok 2010.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: