CCTV building

Fantasifulle bygg

Høyhus trenger ikke være kjedelige. Mange anerkjente arkitekter har vist at det er plass til både humor og vågemot når det skal bygges nye høyhus.

21. september 2010

Fra Vitenskapens Univers: I mange år så arkitektene mest bakover i tid når de skulle hente inspirasjon, og valgte stil deretter. De tegnet høyhus som lignet forvokste utgaver av katedraler eller krampaktige kopier av gotiske tårn, men etter hvert fikk skyskraperne sitt eget arkitektoniske uttrykk.

Til gjengjeld var det i en årrekke en tendens til at alle skyskrapere endte opp med å minne om hverandre. Det gjaldt ikke minst på 1950-tallet, da betong, stål og glass ble kombinert på nesten samme måte verden over. Men de siste tiårene har det skjedd mye.

Takket være 3D-modelleringer, nye materialer og ny teknologi har dagens arkitekter fått mer frihet og større spillerom til å konstruere bygninger man tidligere ville ha trodd var umulige. Hovedkontoret til det kinesiske statsfjernsynet i Beijing, CCTV, er et eksempel på dette.

Klikk deg gjennom noen av verdens fantasifulle bygninger.

Vitenskapens Univers

Vitenskapens Univers er en enestående bokserie, som tar deg med til alle felter innen vitenskapens fascinerende verden. Du kan lese mer om serien og kjøpe det første bindet på:

Vitenskapens Univers

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: