CITE top

Spøkelsesby bygges for å stå tom

Et amerikansk selskap vil bruke en milliard dollar på å bygge en mellomstor by som ingen skal bo i. Byen skal blant annet brukes til å teste selvkjørende biler i et trygt miljø.

8. oktober 2015 av Jesper Bindslev

I 2018 står en helt ny by klar til innflytting i New Mexicos ørken. Byen har plass til 35 000 innbyggere og alle moderne fasiliteter som kjøpesenter, kraftverk og flyplass. Men ingen kommer noensinne til å bo der, for byen skal utelukkende brukes til å teste ny teknologi.

Selvkjørende biler er et eksempel på en teknologi som det er vanskelig å prøve i en vanlig by. Hvis teknikken svikter, kan det i verste fall koste menneskeliv. Det er bakgrunnen for at det amerikanske selskapet Pegasus Global Holdings nå vil bruke en milliard dollar på å reise en hel by uten innbyggere.

Byen blir helt funksjonsdyktig

Byen, som får navnet CITE (Center for Innovation, Testing and Evaluation) blir en helt funksjonsdyktig amerikansk by med vann- og energiforsyning og kommunikasjonsnettverk. CITE skal dekke et 39 kvadratkilometer stort område, som bl.a. omfatter egne områder for testing av nye energikilder, vannteknologi og landbruk.

Byen skal inneholde bl.a. forskjellige boligtyper, kjøpesenter, høyblokker, parker, kraftverk, lufthavn og landbruksarealer.

Selskapet som står bag CITE, driver med telekommunikasjon og annen teknologi, men planen er at byen også skal leies ut til andre selskaper og forskningsinstitusjoner som f.eks. vil teste varelevering med droner eller oversvømmelsessikrede boliger i et naturlig miljø.

Gigabyer krever nye løsninger

Flere og flere mennesker bor i byer. Les om hvordan ingeniører og byplanleggere vil løse problemene med trafikk og forsyning i fremtidens gigantmetropoler.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: