Smog kontroll

Bygninger bekjemper smog selv

Smog og partikkelforurensning har årlig millioner av menneskeliv og store klimaproblemer på samvittigheten. Ny teknologi skal få bygninger til å ete smog.

7. juli 2015

Problem: Vi dør av giftig luft

7,2 mill. dør hvert år av luftforurensning med partikler. Partiklene påvirker også klimaet – f.eks. betyr den ekstremt høye høye forurensningen over Sørøst-Asia at det faller mindre monsunregn.

Løsning: Bygninger eter smog

Det brune laget av kvelende smog som innhyller mange asiatiske storbyer, kan faktisk bekjempes av byens egne bygninger. Et tysk firma har utviklet en smart fasade som nærmest spiser smog.

Fasaden har stor overflate og er malt med et nanomateriale basert på stoffet titanoksid, som får energi fra Solens ultrafiolette stråling. Fasaden virker som en katalysator og bryter ned smog til uskadelige stoffer som oksygen, karbondioksid og nitrogen. Overflaten blir verken fylt opp eller skitten og kan i praksis fungere evig.

Smog er betegnelsen for problematiske kjemiske stoffer, bl.a. nitrogenoksider, NOx, som gir luftveisproblemer og kan være dødelig.

9 utfordringer som må løses NÅ

Mennesket står overfor en rekke store utfordringer som må løses nå hvis kloden skal ha en sjanse. Heldigvis kommer teknologien til unnsetning.

Les stort tema i Illustrert Vitenskap:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: