Phoenix Towers 16/2014

Kina vil bygge grønne skyskrapere

Phoenix Towers i den kinesiske by Wuhan blir verdens høyeste og grønneste skyskrapere. Bærekraft er grunnprinsippet i de over en kilometer høye bygningene, som blir selvforsynte med energi og i stand til å rense luften rundt seg.

17. oktober 2014

Wuhan som ligger midt i Kina, gjør klar til å skrive seg inn i historien som byen med de både høyeste og grønneste bygningene i verden. I slutten av 2014 skal man etter planen la startskuddet gå for det hyperambisiøse prosjektet Phoenix Towers som består av to skyskrapere som skal rage over 1000 meter opp i luften.

Bygningene slår dermed enkelt dagens rekordholder som er det 828 meter høye Burj Kalifa i Dubai.

Phoenix Towers har fokus på bærekraft

Høyden er imidlertid ikke det eneste esset det britiske arkitektfirmaet Chetwoods har i ermet. Phoenix Towers er nemlig tegnet med spesiell vekt på bærekraft. Planen er at de to ultrahøye husene ikke bare skal være selvforsynt med energi, de skal også bidra til å bekjempe millionbyens enorme luftforurensningsproblemer.

De to tårnene har fått navnene Feng og Huang. Feng utbygges med kontorer, boliger og butikker, mens Huang blant annet vil få en hage som blir 100 meter høy.

Tårnene blir 1000 m høye

Tvillingtårnene Huang og Feng beslaglegger en tomt på 70 mål og strekker seg helt opp i 1000 meters høyde.

Huang får grønne vegger i form av loddrettvoksende hager. Insekthoteller på de grønne veggene skal tiltrekke insekter, og gi dem muligheten til å spise og yngle.

Skyskraperen Feng innrettes øverst med en vindturbin til elektrisitetsproduksjon. Der bygges også en solskorstein, som suger inn og renser, samtidig med at det genereres elektrisitet. Et solcelleanlegg omdanner solenergi til elektrisitet, og Feng vil også ha et anlegg til oppsamling og gjenbruk av regnvann.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: