En ny type duggfjerner
Det nye brillebelegget med gull virker ved at det absorberer infrarød stråling fra solen, noe som utgjør om lag halvparten av solenergien.
Den andre halvparten er synlig og ultrafiolett lys, som ikke absorberes.
Dermed blir glasset gjennomsiktig.
De sveitsiske forskere bruker dermed en helt annen metode enn i vanlige duggfjernende lag, som består av hydrofile (vanntiltrekkende) molekyler som fordeler duggen jevnt på en overflate.
Det nye belegget av gull og titandioksid er 10 nanometer tykt, en titusendel av et menneskehår, og eliminerer ifølge forskerne kondens ved å bruke oppvarming fra sollys.
Elektrisk reaksjon i brillene
Prinsippet med å varme opp overflater for å unngå dugg, kjenner vi fra bakruten i bilen, der elektriske varmetråder gjør jobben.
Denne metoden er imidlertid relativt dyr og vanskelig å bruke i et brilleglass.
I brilleglasset skjer det likevel en elektrisk reaksjon, for gull-laget er egentlig små klynger av det edle metallet som bare så vidt berører hverandre, og de er pakket inn i titandioksid, som er elektrisk isolerende.
Mellom gullklyngene kan det gå strøm, og etter solnedgang kan det teoretisk tilsettes en liten energikilde til brilleglasset slik at du oppnår samme resultat som ved oppvarming av en bilrute.
Tester flere overflater
De sveitsiske forskerne påpeker at det brukes så lite gull at brilleglassene ikke blir så veldig dyre.
Andre elektrisk ledende metaller skal imidlertid testes, og andre gjennomsiktige flater – som vinduer, speil og mikrosensorer – skal også testes med den nye antiduggteknikken.
Etter gjennombruddet har de sveitsiske forskerne søkt om patent på belegget.