sykkel

I høy luftfuktighet skaper lufta mindre motstand. I teorien er det derfor litt lettere å sykle i fuktig luft.

© KEN IKEDA MADSEN & SHUTTERSTOCK

Kan det virkelig stemme at sykler er raskere i fuktig luft?

Jeg har en gang blitt fortalt at det er lettere å sykle raskt hvis luftfuktigheten er høy. Hvis det er riktig, hvordan det henge sammen?

5. mars 2018 av Redaksjonen

Luftmotstand er syklisters hardeste motstander, men hvis lufta har et høyt innhold av vanndamp, er motstanden mindre.

Derfor vil en syklist i fuktig luft oppnå en høyere fart hvis hun trår like hardt i pedalene som en syklist i tørr luft.

Vanndamp senker luftas tetthet, slik at den samme mengden luft veier mindre. Dermed gir den også mindre motstand.

Syklisten skyver altså vekk mindre masse når hun beveger seg gjennom fuktig luft.

Temperaturen av lufta har samme effekt. Jo varmere lufta er, jo mindre er motstanden, og varm luft kan dessuten inneholde mer vanndamp.

Sommerluft gir mindre motstand

Luftmotstanden faller i takt med at tettheten av damp i lufta stiger. Jo varmere lufta er, jo mer damp kan den inneholde, så i teorien er det litt lettere å sykle om sommeren.

Varm luft gjør svetten mindre effektiv

I praksis er det imidlertid en øvre grense for hvor varm og fuktig luft bør være når det gjelder sykling. Jo varmere det er, jo mer svetter vi, men ved høy luftfuktighet fordamper ikke svetten like raskt, slik at kroppen ikke kjøles ned like effektivt.

Ved en lufttemperatur på 30 grader og luftfuktigheten er på 100 prosent, opplever kroppen det som om det er 44 grader. Det gjør at syklisten ikke kan tråkke like hardt på pedalene.

Vanndamp senker luftmotstanden

Sykkelen skjærer lettere gjennom fuktig luft fordi lette vannmolekyler tar opp plassen fra de tunge molekylene av oksygen og nitrogen.

Flyter hodet ditt over med spørsmål om verden? Vitenskapen svarer på store og små spørsmål i hver utgave av Illustrert Vitenskap!

Luft utgjøres primært av nitrogen og oksygen. Siden molekylene i begge de to gassene er relativt tunge, har tørr luft en såkalt molvekt på 29,3 gram.

Vannmolekyler er lettere enn oksygen og nitrogen. Flere vannmolekyler i lufta senker molvekten til 26,7 gram, slik at samme mengde luft veier mindre.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: