Kan det virkelig stemme at formel 1-biler kan kjøre på hodet?

Jeg hørte programlederne i et sportsprogram si at Formel 1-biler kjører så raskt at de kan overvinne tyngdekraften og kjøre på hodet. Stemmer det?

Formel 1

Formel 1-bilens spoilere presser bilen mot veien med så stor kraft at den i teorien kan kjøre på hodet

© SHUTTERSTOCK & LOTTE FREDSLUND

En Formel 1-bil kan ved høye hastigheter skape en nedoverrettet kraft som er rundt tre og en halv gang så stor som tyngdekraften.

Nedoverkraften skapes av spoilere foran og bak som fungerer som flyvinger – bare med motsatt fortegn.

Mens flyvinger skal få flyet i luften, skal spoilerne holde bilen presset mot bakken, så hjulene får veigrep.

MR: 180 km/t er nok

Når luften passerer en spoiler, deler den seg i to strømmer. På Formel 1-biler er spoilerne utformet slik at luften strømmer raskere langs undersiden enn oversiden.

Det skaper et større trykk på oversiden enn på undersiden, og bilen presses derfor ned mot veien. Jo raskere den kjører, jo større nedoverkraft får den.

Studenter ved universitetet i Leicester i England har regnet ut hva som skal til for at en Formel 1-bil kan kjøre på hodet. Beregningene viser at en hastighet på 180 km/t er nok til å overvinne tyngdekraften og for eksempel kjøre i taket av en tunnel.

Formel 1-biler kan kjøre i over 360 km/t, men eksperimentet med å kjøre på hodet vil likevel ikke bli utført i praksis. Det ville kreve en veldig lang tunnel, en motor som kan gå når den er opp ned – og en veldig modig sjåfør.