Kan bensin gå ut på dato?

Hvor lenge kan drivstoff oppbevares i en dunk hvis man for eksempel hamstrer bensin til apokalypsen?

© HBOmax

I zombiefilmer og tv-serier som The Last of Us hamstrer folk drivstoff fra blant annet forlatte bilvrak. Men hvis apokalypsen trekker ut, kan bensinen gå ut på dato, ifølge professor Anne-Belinda Bjerre ved Aalborg universitet.

«Teoretisk sett kan bensin holde i mange år i en hermetisk lukket tank, men hvis det er en åpning, vil bensinen fordampe», sier hun.

Først fordamper de bestanddelene som gjør at bensinen antennes lett. Det gjelder både etanol og såkalte lette oktaner, som er de kjemiske forbindelsene vi kan lukte.

Et halvt år kan bensin holde seg i en uforseglet beholder ved tjue grader.

«Bensin er ikke bare én komponent, men inneholder også etanol og andre tilsetninger som gjør forbrenningen lettere og renere. Hvis de har fordampet, kan det bli vanskelig å starte motoren», forklarer Bjerre.

Vann, oksygen og varme ødelegger bensinen

Lekkasjer i tanken kan også bety at etanolen tar til seg vann siden den er hydrofil, altså vannelskende. Og vann vil man helst ikke ha i motoren. Ved kontakt med luften kan bensin også begynne å oksidere, noe som får enkelte hydrokarbonforbindelser til å danne en klissete film, noe som heller ikke er bra for motoren.

Et siste problem er temperaturen. Ifølge oljeselskapet BP kan selskapets bensin holde seg i et år i en uforseglet beholder ved tjue grader, men bare i tre måneder ved tretti grader.