Jakarta synker i havet: Nå får Indonesia ny hovedstad
Megabyen Jakarta har kurs mot drukningsdøden, så den indonesiske regjeringen har tatt en drastisk beslutning: Hovedstaden flytter til Borneo, der en grønn millionby skal skyte opp midt i regnskogen.

Fire meter – så mye har Jakarta sunket siden 1970-tallet, og nedturen for den indonesiske hovedstaden bare fortsetter.
Den fuktige jorden under metropolen holder på å miste bæreevnen, og for hvert år synker megabyen tjue nye centimeter.
Akkurat nå ligger 40 prosent av Jakarta under havnivå, og beregninger viser at 95 prosent av byens kystområder risikerer å befinne seg under havet i 2050.
Årsaken er at stadig flere innbyggere pumper opp grunnvann fra den myke sandjorden slik at den faller sammen. I dag har byen, med over 31 millionene innbyggere, derfor den tvilsomme rekorden som verdens raskest synkende by.
Samtidig får klimaendringene Javahavet til å stige opp mot en halv centimeter i året, og voldsomt vær med kraftige skybrudd rammer byen stadig oftere. Som resultat blir Jakarta i gjennomsnitt rammet av tre oversvømmelser i året: Folk drukner, og hele nabolag står med vann opp til andre etasje.
Ifølge klimamodeller blir slike katastrofer enda vanligere framover. Men Indonesias regjering har en spektakulær plan klar.

Jakarta blir i gjennomsnitt rammet av tre voldsomme oversvømmelser hvert år. I november 2017 måtte innbyggerne vasse i vann til livet.
I et av historiens største flytteprosjekter skal det sørøstasiatiske øyriket nå ommøbleres, og en splitter ny hovedstad skal skyte opp på Borneo.
Storby skyter opp i jungelen
Jakarta ligger på Java, som er verdens mest folkerike øy og rommer om lag seksti prosent av Indonesias 274 millioner innbyggere. Megabyen er en sydende heksegryte av trafikkaos, smog, bråk, slum og overbefolkning og har de siste årene vokst raskt og ukontrollert.
Jakartas største hodepine er den kontinuerlige jakten på ferskvann – og dermed rovdrift på grunnvannet.
Om lag 65 prosent av innbyggerne må å pumpe opp grunnvann fra bakken under føttene sine. Men alle disse «sugerørene», der mange er ulovlige, tapper undergrunnen for vann slik at jordlagene over faller sammen.

Jorden synker under Jakarta
To tredjedeler av Jakartas innbyggere har ikke offentlig vannforsyning, men pumper vann mer eller mindre ulovlig opp fra bakken. Denne rovdriften, kombinert med utstrakt byggevirksomhet, får byen til å synke.

Jorden mister bæreevnen
Jakartas over 31 millioner innbyggere trenger enorme mengder rent vann, og årlig blir om lag åtte millioner m3 vann hentet opp fra bakken. Tusenvis av borehull gjør at bakken, som inneholder mye sand, faller sammen.

Kjempebygninger øker presset
Millionbyen er en raskt voksende betongjungel der skyskrapere og enorme kjøpesentre skyter opp overalt. Vekten fra bygningene, som veier tusenvis av tonn, øker presset på den myke bakken og presser jordlagene enda mer sammen.

Havet stiger år for år
Samtidig med at Jakarta synker, stiger havet på grunn av klimaendringer. Globalt er stigningen for tiden på 3,6 millimeter årlig, men den akselererer. Rundt år 2100 kan vannstanden i verdenshavene ha steget med opptil to meter.
Situasjonen blir ikke bedre av at kjøpesentre og skyskrapere skyter opp overalt i Jakarta – vekten av de enorme betongbygningene presser fundamentet av porøs sandjord enda mer sammen.
Siden havet samtidig stiger på grunn av klimaendringer, er oversvømmelser uunngåelige.
For å dempe presset på Jakarta har den indonesiske regjeringen fått en ambisiøse idé: De vil flytte hovedstaden fra den tett befolkede øya Java til den andre enden av landet – 1300 kilometer unna – til Kalimantan-provinsen på østkysten av Borneo. Øya, som er verdens tredje største og delt mellom tre land, er geografisk sentrum i det vidstrakte indonesiske riket, som omfatter over 17 000 øyer.
I et kupert landskap med dampende jungel, palmeoljeplantasjer og spredte smågårder har regjeringen pekt ut et område på 2560 km2 til den framtidige hovedstaden. Her skal byen bygges opp fra grunnen.
Hovedstaden flytter fra Java til Borneo
Mens Jakarta synker, reiser Indonesias nye hovedstad, Nusantara, seg i regnskogen på Borneo. Millionbyen skal stå ferdig i 2045, men første etappe skal etter planen innvies av president Joko Widodo 17. august 2024.

Jakarta
Selv om Indonesia består av mer enn 17 000 øyer, bor de aller fleste av landets 274 millioner innbyggere på øya Java. 31 millioner av dem bor i den nåværende hovedstaden Jakarta. Byen er grunnlagt på myk og fuktig jord på den nordvestlige kysten, der 13 elver renner sammen.
Nusantara
Den nye hovedstaden skal ligge i Kalimantan-provinsen på Borneo, om lag 1300 kilometer i luftlinje fra Jakarta. Nusantara skal ha to millioner innbyggere og spre seg over et areal på 2560 km2er, om lag to ganger arealet til New York city.
Byen, som har fått navnet Nusantara – indonesisk for «øygruppe» – er allerede i ferd med å ta form.
Skogryddingen er i gang, veier holder på å bli rullet ut, og støyen fra motorsager og gravemaskiner høres i den fuktige tropeluften i regnskogen, som er en av klodens mest artsrike når det gjelder både dyre- og planteliv. Bare her og på naboøya Sumatra lever orangutanger fortsatt i det fri. Borneo er også det eneste leveområdet for den truede neseapen.
Omkring sju tusen bygningsarbeidere holder nå på å legge grunnlaget for hovedstaden, og allerede 17. august 2024 – 79 år etter at landet fikk sin uavhengighet fra Nederland – skal første etappe, med blant annet presidentpalasset, regjeringsbygninger, skoler og sykehus, innvies ved en stort anlagt seremoni.

Byggearbeidet er i gang på Borneo, der skog blir ryddet og veier anlagt før boliger til tusenvis av arbeidere blir oppført.
Etter planen vil en fortropp på 250 000 mennesker da ha flyttet fra Jakarta til Nusantara i en manøver som kan minne om den som fant sted i 1960, da Brasil flyttet hovedstaden fra Rio de Janeiro til Brasília – en helt ny og futuristisk by som hadde skutt opp på en øde slette midt i det store ingenting.
Utflyttingen til Nusantara skal skje i fem etapper fram mot 2045, da byen står helt ferdig.
Ifølge Indonesias president Joko Widodo vil etableringen av hovedstaden koste om lag 225 milliarder kroner. Samtidig garanterer han at Nusantara vil bli bygd i pakt med naturen, og omtaler hovedstaden som en «bærekraftig by i skogen» – et sted der intelligent teknologi og grønne løsninger går hånd i hånd.
Nusantara skal være en ren og toppmoderne storby med brede belter av frodig skog og et gavmildt dryss av blanke innsjøer.

Nusantara skal bygges som en CO2-nøytral perle midt i jungelen på Borneo. Dyrerettighetsgrupper er imidlertid svært bekymret for at den nye byen skal gjøre innhogg i de truede bestandene av neseaper og orangutanger.
Veiene blir flankert av trær, bygninger skal bygges av hundre prosent bærekraftige materialer, og det monumentale presidentpalasset i byens hjerte skal ha form som den mytologiske kjempefuglen Garuda, som er Indonesias nasjonalsymbol.
Byplanen etterligner naturen
Detaljene er langt ifra på plass, men ifølge arkitektfirmaet Urban+ skal bare 25 prosent av byens areal være bebygd. Resten, 75 prosent, vil bestå av grønne oaser med tropiske trær og planter som skal gjøre den nye hovedstaden CO2-nøytral.
I tillegg blir Nusantara lagt opp på fotgjengernes premisser: Man skal kunne komme seg fram til fots overalt.

Presidentpalasset i bakgrunnen får form som Indonesias nasjonalsymbol, kjempefuglen Garuda, og innvies allerede i 2024.
All trafikk i byen skal være elektrisk – både biler, førerløse taxier, busser og et planlagt hevet jernbanesystem med bare én skinne, en såkalt monorail. Alle bygninger og bedrifter skal dessuten forsynes med grønn strøm – først og fremst fra blant annet tre vannkraftverk som også blir bygd på Borneo.
Hele byplanen til den nye hovedstaden bygger på såkalte biomimetiske prinsipper, der man er sterkt inspirert av naturens egen utforming av den omkringliggende skogen.





Ny hovedstad etterligner regnskogen
Byplanleggerne har latt seg inspirere av naturens egen utforming. Tanken er at Nusantara – som skyter opp midt i jungelen – skal framstå som en regnskog med fire særegne nivåer.
1 Rør overtar skogbunnen
Nederst er «skogbunnen», med røtter som i Nusantaras tilfelle består av infrastruktur i form av rør, kabler og ledninger. All energi i byen kommer fra fornybare kilder. Alle bygninger blir for eksempel forsynt med grønn strøm fra tre planlagte vannkraftverk.
2 «Underskogen» er for de gående
Alle områder i byen skal være tilgjengelige for fotgjengere, og «underskogen» blir innrettet med et nettverk av grønne stier for fotgjengere og syklister. Bare 25 prosent av byens areal blir bebygd, mens 75 prosent skal være grønne oaser med tropiske trær og planter.
3 Togtransport er hevet
«Trekronelaget» skal bestå av for eksempel gangbroer, veier og togbane. All transport i byen skal være elektrisk – det gjelder både bilene, de selvkjørende minibussene og et planlagt hevet togsystem i form av en monorail, altså en bane med bare én skinne.
4 Hustak vokser vilt
Øverst i Nusantara ligger «overkronelaget». Her skal hustakene dekkes med planter som både tar opp CO2 og skygger for tropesolen. Beregninger viser at en bygnings energiforbruk kan senkes med tjue prosent hvis taket og andre flater er dekket av vegetasjon.
Selv om byplanleggerne forsikrer at hovedstaden blir grønn, og at naturen i området vil bli bevart og vernet, er miljøforkjemperne skeptiske.
De frykter at Nusantara vil utvikle seg til en katastrofe for økosystemet, og at den nye storbyen spiser seg inn på et av verdens siste uberørte naturområder – en regnskog som rommer over 130 pattedyrarter og 3000 ulike tresorter.

Særlig for orangutangen er byen dårlig nytt påpeker den bornesiske stiftelsen BOS, som arbeider for å bevare orangutangen.
1500 nordvestlige Borneo-orangutanger er alt som er igjen. Den truede arten lever i området der Nusantara skal bygges.
BOS driver blant annet rehabiliteringssenteret Samboja Lestari, som tar seg av skadde og foreldreløse orangutanger og trener dem til å vende tilbake til regnskogen og klare seg på egen hånd.
Om lag to hundre unge orangutanger holder til i senteret, som ligger i regnskogen like ved det området der den nye hovedstaden skyter opp.
Jakarta blir ikke oppgitt
Omkring to millioner mennesker rykker inn på orangutangenes område når Nusantara står ferdig.
Indonesias regjering håper da å ha skapt en bedre balanse og sammenhengskraft i landet, som akkurat nå er preget av sterk ulikhet. Øya Java har historisk vært nasjonens kulturelle, økonomiske og politiske sentrum, mens den indonesiske delen av Borneo har blitt forsømt.
Dessverre løser ikke flyttingen det grunnleggende problemet for Jakartas 29 millioner innbyggere: Byen vil fortsatt ha kurs mot drukningsdøden.
Fortsetter prosessen i samme tempo, vil et sted mellom 12 og 25 millioner innbyggere være tvunget på flukt i 2050.
Så galt trenger det imidlertid ikke å gå: Myndighetene har planer om å oppføre et dike som består av en kjempemur og en over tre mil lang kunstig øy som beskyttelse mot havet, og den ulovlige utvinningen av grunnvann skal være stanset helt i 2030.
I stedet lover politikerne å sikre rent vann til alle innbyggerne i Jakarta, som da må ta til takke med tittelen som Indonesias tidligere hovedstad.