Italienske forskere har utviklet et spiselig batteri

Forskergruppen håper at batteriet vil bli brukt på operasjonssaler og barnerom over hele verden.

Et team av forskere har utviklet et batteri som består av spiselige ingredienser. Blant annet inngår et vitamin som finnes i mandler, og en spesiell type tang.

© IIT-Istituto Italiano di Tecnologia

I utgangspunktet er det ikke særlig smart å svelge et batteri – det vet de fleste.

Men likevel kan det være muligheter for oppdagelsen et team italienske forskere nylig har beskrevet i tidsskriftet Advanced Materials.

Her beskriver de nemlig hvordan de har utviklet det første spiselige batteriet noen gang.

Batteriet, som blant annet består av nori-tang, som vanligvis inngår i sushi, kan vise seg å bli nyttig i for eksempel medisinsk utstyr som må inntas av pasienten.

På den måten er det forskernes håp at det oppladbare batteriet på sikt vil bidra til å gjøre diagnose og behandling av sykdommer i mage-tarm-kanalen tryggere.

Tang og vitaminer

Et batteri består av to ulike elektroder som blir kalt for henholdsvis en katode og en anode. Katoden er forbundet med batteriets positive pol, mens anoden er forbundet med den negative polen.

Det spiselige batteriet er bygget opp av en anode som består av riboflavin, også kalt B2-vitamin, som for eksempel finnes i mandler. Katoden i batteriet er laget av stoffet quercetin som er kjent for å ha en positiv effekt på immunsystemet.

Begge stoffer finnes naturlig i en rekke planter og andre matvarer. Det brukes dessuten aktivt kull til å øke ledningsevnen.

Hør én av forskerne fortelle om oppfinnelsen her:

Batteriets elektrolytt, som kobler sammen de to polene, er vannbasert, og separatoren som forhindrer kortslutninger, er framstilt av nori-tang, som vanligvis blir brukt i sushi.

Dessuten inngår to gullfoliekontakter av matvaregodkjent gullfolie og et bivoksbelegg rundt anoden og katoden.

Når batteriet er oppladet, kan det med 0,65 volt levere en strøm på 48 mikroampere i 12 minutter.

Strømstyrken er med andre ord fortsatt beskjeden, men ifølge forskerne er det likevel nok til å drive små elektroniske enheter som for eksempel lav-effekt-LED-er.

På sikt kan man ifølge forskerne forestille seg at batteriet ikke bare kan brukes på operasjonssaler, men også i for eksempel leketøy som det er fare for at barn spiser.

Forskergruppen er allerede nå i gang med å utvikle batterienheter med større kapasitet og i mindre størrelse.