IKEA lanserer sensor som kan måle luftkvaliteten hjemme

Møbelgiganten vil gjøre det enkelt å måle mengden forurensende partikler innen hjemmets fire vegger.

For å skape større bevissthet om luftforurensning lanserer IKEA Vindstyrka, en ny smartsensor som gjør det mulig å måle luftkvaliteten hjemme.

© IKEA

Når du steker en bit bacon i pannen, tenner et stearinlys i vinduskarmen eller bruker sterke rengjøringsmidler, kan det svekke luftkvaliteten betydelig.

Det er det kanskje mange som ikke tenker over.

Men ren luft hjemme er avgjørende for helsen, heter det nå fra den svenske møbelgiganten IKEA, som derfor lanserer en sensor som kan måle luftkvaliteten innendørs.

Sensoren, som er døpt Vindstyrka, er å finne i butikker og på nettet fra 1. april, skriver IKEA i en pressemelding.

«Med Vindstyrka har ambisjonen vært å skape en luftkvalitetssensor som kan hjelpe kundene våre med å bli mer bevisste på kvaliteten på luften de puster inn hjemme», sier produktsjef Henrik Telander i pressemeldingen.

Sensoren måler såkalte PM2,5-nivåer – de partiklene som kan pustes inn, og som er mindre enn 2,5 mikrometer. En mikrometer er en tusendel av en millimeter.

Luftforurensning med PM2,5-partikler

  • Partikler i luften med en diameter på mindre enn 2,5 mikrometer utgjør ifølge Verdens helseorganisasjon en betydelig risiko for menneskers helse.
  • Partiklene kjenner ikke landegrenser og flytter seg over store avstander.
  • Dødsårsakene i forbindelse med luftforurensning er blant annet blodpropp i hjerte og hjerne, kols, lungebetennelse og lungekreft.

Samtidig måler sensoren luftfuktighet, temperatur og TVOC. Det siste står for «Total Volatile Organic Compounds» og er et mål for forurensningsbelastningen fra ulike forurensende partikler i gassform.

Når sensoren er koblet til IKEAs såkalte nav for smartprodukter, Dirigera, er det mulig å sjekke nivåene for luftkvaliteten i IKEA Home-appen.

Vindstyrka kan brukes alene, men også sammen med andre IKEA-produkter, for eksempel møbelhusets luftrenser, som kan innstilles til å justere viftehastigheten ut ifra partikkelnivået i rommet.