H2FLY
h2fly-test

Hydrogenfly på første flytur med pilot om bord

En tysk utvikler har gjennomført de første testflyvningene med bemannede fly drevet av flytende hydrogen. Teknologien vil muliggjøre bærekraftige flyreiser i framtiden.

Flyreiser er en av de største kildene til CO2-utslipp i transportsektoren. Derfor har det blitt satt i gang mange initiativer for å utvikle en mer bærekraftig måte å frakte passasjerer på.

Elektrisk drevne fly kom fort på tegnebrettet, og flere ubemannede elektriske fly har allerede vært i luften.

En utfordring har imidlertid vært å finne et drivstoff som er effektivt nok i større skala til de kraftige flymotorene.

Flytende hydrogen har vist seg lovende i flere ubemannede modeller. Nå har et tysk selskap endelig lyktes med å sende en pilot opp i luften med et fly drevet utelukkende av flytende hydrogen.

Det Stuttgart-baserte selskapet H2FLY er det første som sender et bemannet elektrisk fly drevet av flytende hydrogen opp i luften, ifølge en pressemelding.

Flytende form i stedet for gass

Demonstrasjonsflyet, som har fått navnet HY4, er utstyrt med et avansert hydrogenelektrisk brenselcelledrevet framdriftssystem og kryogenisk lagret flytende hydrogen.

Totalt gjennomførte HY4 fire testflyvninger, hvorav én var på over tre timer.

Tidligere hydrogendrevne testfly har ofte vært basert på hydrogen i gassform, men H2FLY har erstattet hydrogen i gassform med flytende hydrogen.

Kryogenisk lagring av flytende hydrogen betyr at hydrogenet kjøles ned til -253 °C, slik at det blir flytende.

h2fly tank

Ved å erstatte hydrogengass med flytende hydrogen har H2FLY fordoblet effektiviteten til det nye HY4-flyet. Tanken på bildet er fylt med hydrogen kjølt ned til –253 °C, noe som gjør det flytende.

© H2FLY

En tank fylt med flytende hydrogen veier betydelig mindre enn trykksatt gassbeholder, noe som gjør det mulig å fly lenger og med mer vekt om bord på flyet.

Ved å bruke flytende hydrogen har H2FLY doblet flyets effektivitet, og den maksimale rekkevidden har økt fra 750 til 1500 kilometer.

«Sammen med partnerne våre har vi demonstrert at flytende hydrogen kan brukes til utslippsfrie mellom- og langdistanseflyvninger», sier professor Josef Kallo, en av grunnleggerne av H2FLY, i pressemeldingen.

«Nå ser vi fram til å oppskalere teknologien vår til regionale fly og andre bruksområder, og vi starter med det viktige arbeidet med å avkarbonisere den kommersielle luftfarten.»

H2FLY har allerede andre hydrogenprosjekter på gang, og med utviklingen av brenselcellesystemet H2F-175 vil de kunne nå marsjhøyder på 8200 meter, noe som er nærmere de 12 000 meterne som vanlige passasjerfly når i dag.