I laboratoriet ved National Ignition Facility (NIF) i USA har en liten hydrogenprøve kommet under voldsomt press. Trykket i prøvekammeret er så voldsomt at gassen har skiftet aggregattilstand til væske. Men den lille hydrogendråpens prøvelser har bare så vidt begynt.
Nå skrur forskerne på verdens største laser, og det intense lyset utsetter prøvekammeret for enorme krefter. Trykket i beholderen økes gradvis til svimlende to millioner atmosfærer – nesten like høyt som inne i jordas kjerne. Plutselig skjer forvandlingen. På måleinstrumentene kan forskerne først se den glassklare hydrogendråpen i kammeret bli mørk og ugjennomsiktig – og deretter bli et skinnende, flytende metall.
Forskerne er begeistret. Flytende hydrogenmetall utgjør mesteparten av det indre til de store gassplanetene, så den lille, sølvfargede dråpen kan gi dem massevis av ny informasjon om planeter som Jupiter og Saturn.
Men det er enda viktigere at forskningsbragden fører dem et stort skritt på veien til å skape fast hydrogenmetall, som ifølge fysikernes teori er et skikkelig vidundermateriale. Med hydrogenmetall i fast form som drivstoff vil romfartøy kunne nå lengre ut i verdensrommet enn noensinne, og i høyspentledninger og elektriske kretser vil metallet kunne lede strøm helt uten motstand.
Enkelt stoff har mange former
Hydrogen er universets mest utbredte og enkleste grunnstoff. Atomet består av ett proton og ett elektron. I naturen finnes det primært i såkalt molekylær form, der to hydrogenatomer har gått sammen.
Tross den enkle struktur kan hydrogen forekomme i et forbløffende stort antall tilstander. Ved alminnelig atmosfærisk trykk finnes hydrogen, akkurat som alle andre grunnstoffer, i tre aggregattilstander: gass, væske og fast stoff. Hydrogen er en gass ned til temperaturer på minus 240 °C; da kondenserer den til en væske. Ved temperaturer under minus 259 °C fryser væsken og blir til hydrogen-is.