Hvorfor er skorsteinene så store ved atomkraftverk?

Et atomkraftverk utnytter energien i radioaktiv nedbrytning for å generere strøm. Som en del av prosessen sørger de enorme kjøletårnene for å slippe ut overskuddsvarme til omgivelsene.

De høye bygningene ved atomkraftverk, som ser ut som store, tykke skorsteiner, er såkalte kjøletårn. Og det som kommer ut av toppen fra dem, er bare ren vanndamp. Kjøletårnene gjør at kraftverket kan kvitte seg med varme som ikke blir gjort om til elektrisitet.

Et atomkraftverk skaper strøm av energien fra radioaktive brenselsstaver – ofte av anriket uran. Stavene senkes ned i vann som blir varmet opp av den radioaktive nedbrytingen.

Dette vannet blir radioaktivt og holdes derfor i et lukket kretsløp. En varmeveksler overfører energien til et annet vannkretsløp, som produserer damp som driver turbiner og generatorer som skaper elektrisitet.

Formen på tårnet øker effektiviteten

Kraftverket har også et tredje vannsystem, som avkjøler dampen fra turbinene til vann som kan flyte tilbake til varmeveksleren. Kjøletårnet er siste trinn i det tredje systemet og frigir overskuddsvarme til omgivelsene.

Vannet i det tredje systemet er helt rent, men for varmt til å bli sluppet ut i sjøer eller elver. Den særpregede formen tårnene har, en bred bunn og topp, men smalere på midten, er med på å øke effektiviteten.

Kjøletårn fjerner overskuddsvarme

1 / 3

undefined

123

De store tårnene lar atomkraftverk kvitte seg med overskuddsvarme ved at rent vann fordampes.

© Shutterstock

I bunnen av tårnet er det behov for et stort volum for å la det varme vannet fordampe. I toppen trengs et stort volum til å blande den varme, fuktige lufta med kjølig luft fra omgivelsene, mens det i midten av tårnet er behov for en smalere passasje som gjør at den varme lufta stiger raskere til værs.

Kjøletårnene er ofte mer enn 100 meter høye for å sikre at skyene av fine vanndråper ikke forstyrrer omgivelsene.

Les også:

Teknologi

Fremtiden din blir LYS

10 minutter
Teknologi

Mobil sliter i kulda – slik holder du den oppladet

5 minutter
Atomkraft

Thorium og salt skal gi energi til årtusener

13 minutter

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!