Shutterstock

Hvorfor bråker vannkokere så mye?

Vannkokere bråker, men blir stille når vannet koker. Hva er det som foregår?

Det meste av støyen fra en vannkoker skyldes bobler av damp som kollapser i vannet. Årsaken ligger i vannkokerens grunnprinsipp: Den fungerer ved at et varmelegeme i bunnen av kjelen er i direkte kontakt med vannet.

Akkurat når den skrus på, er den stille fordi varmelegemet varmes opp. Når det passerer en kritisk temperatur, begynner vann å fordampe på overflaten av varmelegemet. Det skaper små dampbobler som nesten øyeblikkelig kollapser på grunn av kontakten med det kalde vannet rundt.

Det gir først en sydende lyd, men etter hvert blir boblene større og beveger seg lenger opp i kjelen før de kollapser. Det er under den fasen lyden fra vannkokeren når sitt høyeste nivå.

Til slutt er vannet i kjelen så varmt at boblene ikke rekker å kollapse før de når vannoverflaten. På dette tidspunktet er boblelyden mer som vi kjenner den fra en gryte.

Fenomenet med kollapsende bobler kalles kavitasjon, og det skaper mange problemer for ingeniører; for eksempel kan en skipspropell som roterer for raskt, skape kavitasjon.

Den raske rotasjonen betyr at vannet rundt skruen ikke blir med rundt, og da oppstår det gassbobler. I første omgang nedsetter boblene propellens effektivitet, og når de kollapser, sliter de på metallet.