Hvordan virker et polaroidkamera?

Film må normalt framkalles med spesielle væsker i mørke rom, så hvordan dannes polaroidbilder på noen sekunder?

Nye polaroidkameraer kan stilles inn etter lysforholdene og kobles til mobiltelefoner.

© Giphy

For å framkalle analoge fotografier må du vanligvis ha filmruller, et mørkerom og lysfølsomme kjemikalier. Et polaroidkamera samler alle elementene i miniformat, med film og kjemikalier på samme papir.

I et analogt kamera reagerer filmen på lys og danner et negativ – der lyset i motivet framstår som sine komplementærfarger. Rød blir til cyan, grønn til magenta og blå til gul.

I et mørkerom må negativet gjennomlyses over på et stykke fotopapir belagt med halogensølv som reagerer på lyset og danner det endelige bildet. Kjemikaliene i fotopapiret er ekstremt følsomme overfor lys, og derfor må prosessen foregå i mørke.

Et polaroidkamera er et hurtigvirkende mørkerom der det bare kommer inn lys et øyeblikk etter at noen har trykket på utløseren.

Lyset danner et negativ på et stykke lagdelt film, mens de to rullene som skyver papiret ut av kameraet, påfører ulike kjemikalier som fyller ut de områdene i negativet som ikke allerede har reagert. Etter noen få sekunder har kameraet dannet et ferdig fotografi.

Seks fargelag lager et samlet bilde

En polaroidfilm består av tre lysfølsomme lag som aktiveres av rødt, grønt og blått lys. Det tegner et negativ i laget som en hinne av sølvkrystaller. Under hvert av disse lagene ligger det et lag med gult, magenta og cyanblått fargestoff, som utløses av framkallervæske når filmen rulles ut av kameraet.

Der sølvet er utløst i laget over, trenger ikke fargestoffet gjennom. I stedet danner fargene fra de to andre lagene til sammen fargen i de lysfølsomme lagene.

På et fotografi av en blå himmel blokkerer det blå laget for gult fargestoff, mens magenta og cyan danner blått.

© Mikkel Juul Jensen/Polaroid Originals

Polaroidkamera er et minimørkerom

Bilder tatt med et polaroidkamera blir synlig med det samme takket være et kompakt system som komprimerer alle prosessene for framkalling i selve kameraet.