Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologi

Hvordan teller man lynnedslag?

Vi hører ofte nøyaktige tall for hvor mange ganger lynet har slått ned under et uvær. Hvordan måler man det?

Lyn telles ved hjelp av såkalte lynpeilere, målesystemer som registrerer samtlige lyns retning, tidspunkt og strømstyrke. Informasjonene gjør det mulig å lage en ganske nøyaktig grafisk oversikt – som regel med prikker på et kart – over et lands tordenvær. Særlig meteorologene benytter seg av lynpeilerne for å få opplysninger om skytyper og nedbørformer, men måleresultatene er til stor nytte for mange andre i samfunnet. Blant annet bruker forsikringsbransjen dem i forbindelse med erstatningssaker etter lynnedslag, og kraftverkene når de etterforsker eventuelle driftsforstyrrelser. Et lyn genererer en elektromagnetisk bølge i området der det slår ned – på samme måte som en stein lager ringer i vann – og denne bølgen kan peilerne måle. Lynpeilerne opererer i serie ved at flere peilere registrerer det samme lynet. Deretter sender de informasjonene til en sentral enhet som regner seg frem til stedet der lynet har slått ned. Målingen har en feilmargin på 500–1000 meter, men den er langt mer nøyaktig enn tidligere målemetoder. I dag blir alle lyn registrert – også de som slår fra sky til sky. På dette punktet er det nye lynpeilesystemet mye bedre enn det gamle, som var basert på antenner med nummertellere. Spesielt luftfarten har stor glede av opplysningene om lyn fra sky til sky.

Les også:

Sykdommer

Spanskesyken og korona: Her er det de avgjørende forskjellene

13 minutter
Medisinsk teknologi

GODE NYHETER I EN KRISETID: Universell influensavaksine kan være på vei

2 minutter
Insekter

Verdens sterkeste dyr lever av lort

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul