Shutterstock
krutt

Hvordan fungerer løskrutt?

Løskrutt gjør at våpen virker ekte, og det skal være ufarlig, men jeg har likevel hørt om dødsulykker. Hvordan virker det?

Løskrutt er betegnelsen på kuler som ved avfyring ligner vanlige skudd, men er designet for å ikke forårsake skader.

Løskrutt finnes i to hovedtyper: Prosjektiler med en flat forende – løse patroner – og vanlige prosjektiler der kruttet er fjernet fra patronen – såkalte «dummykuler».

Skuespilleren Alec Baldwin skapte nylig overskrifter over hele verden da han skjøt og drepte en fotograf med en pistol han trodde bare var ladet med løskrutt, men viste seg å inneholde et dødelig prosjektil.

Løskrutt kan være farlig av flere årsaker. Kulene kan for det første ganske enkelt forveksles med de dødbringende variantene.

Men en dummy-kule kan også falle ut av patronhylsen og sitte gjemt i løpet når en pistol senere lades med løse patroner. I det tilfellet skyter det flate prosjektilet det skarpe av gårde, og det kan være farlig.

Og det selv om kraften i løskrutt vanligvis er mindre enn i vanlig ammunisjon.

Av samme grunn innebygges ofte en såkalt forsterker i vanlige våpen før de kan skyte med løskrutt. For eksempel automatrifler, som vanligvis lader seg selv ved hjelp av trykket fra et skudd. Det fungerer ikke med løskrutt, som skaper et lavere trykk.

Rekyl leverer nye skudd

Når man avfyrer automatvåpen, lades det opp av rekylen, men ved bruk av løskrutt må våpenet utstyres med en forsterker.

© Claus Lunau

1. Våpenet er i ro

Våpenet er i ro med en skarp patron i løpet. Forrest i patronen sitter prosjektilet (rødt). Løse patroner har en sammenpresset spiss i stedet for et prosjektil.

© Claus Lunau

2. Våpenet avfyres

Avtrekkeren får en fjær til å treffe fenghetten bag på patronen. Kruttet antennes, og kruttgassen øker trykket, noe som sender prosjektilet av gårde.

© Claus Lunau

3. Ny patron blir ladet

Trykket får fjæren til å hoppe tilbake, slik at den tomme patronhylsen kastes ut, og en ny patron føres inn. Løse skudd er svakere, så en forsterker installeres i løpet.

Forsterkeren reduserer løpets omkrets, slik at rekylen forsterkes.

På film brukes den samme teknikken. Da er forsterkeren skjult inne i løpet. En tekniker borer ut løpet og setter inn en skrue med et hull på 3–5 millimeter.

Skruen med hullet som er mindre enn løpet, øker trykket, slik at også løskrutt skyter ut hylsteret.