Poser, innpakning, tekstiler, flasker – plast er overalt.
Siden 1950 har vi produsert over 9,2 milliarder tonn plast i verden. I 1950 ble det produsert 1,5 millioner tonn i året, i 2019 svimlende 368 millioner tonn.
Og vi må kvitte oss med plasten igjen.
Bare i 2018 ble det generert omkring 342,6 millioner tonn plastavfall. Mesteparten av avfallet stammer fra emballasje og tekstiler.
12 milliarder tonn plast vil vi ha dumpet i naturen eller på søppelfyllinger i år 2050.
Bare 21 prosent av plastavfallet blir gjenbrukt, mens 24 prosent gjøres om til varme i forbrenningsanlegg. Resten havner på søppelfyllinger eller i naturen.
Fortsetter tendensen som i dag, anslår forskerne at vi i 2050 vil ha dumpet 12 milliarder tonn plast.
Plast finnes i sju varianter
Selv om vi har blitt betydelig flinkere til å sortere avfallet vårt, er det lite som blir gjenbrukt; for eksempel ble det i 2018 samlet inn om lag 30 000 tonn i Danmark, men bare 15 prosent ble gjenbrukt.
Gjenbruk av plast er ikke enkelt.
Plast finnes i sju typer som har helt ulike egenskaper. Mens noen plasttyper er myke og fleksible, er andre harde og robuste. Derfor må de gjenbrukes hver for seg, men mange plastprodukter er sammensetninger av ulike plasttyper som er umulige å skille fra hverandre.
Dessuten er plast ofte kombinert med andre materialer som metall, glass eller papp. Mange bokser er for eksempel laminert med et tynt lag plast på innsiden, som er vanskelig å gjenbruke.
En opplagt vei til mer gjenbruk av plast er å bruke samme type til alle dagligvarer.