Shutterstock

Hvor mye forurenser strømming?

Hvor store CO2 utslipp gir strømmetjenestene våre, og forurenser de mer enn eldre underholdningsformater, som DVD-er?

Hvor mye CO2 strømmetjenestene slipper ut, har pleid å være vanskelig å avgjøre, blant annet fordi elektrisiteten i verden blir levert av alt fra kullkraftverk til solceller.

Men nå har forskere ved University of Bristol utviklet verktøyet DIMPACT, som gjør det mulig å beregne klimaavtrykket mer nøyaktig.

Ifølge forskernes beregninger førte en time strømming i Europa i gjennomsnitt til utslipp av 56 gram CO2 i 2020. Det svarer til å lage fire poser popkorn i mikrobølgeovnen.

Over halvparten av CO2-utslippene stammer fra privat bruk – for eksempel fjernsyn og smarttelefoner – mens bare 1 prosent stammer fra de store datasentrene, som blir stadig mer energigjerrige.

Netflix har beregnet sitt gjennomsnittlige CO2-utslipp i verden til å være under 100 gram per time – noe som svarer til en kjøretur på 400 meter i en bensinbil.

DVD-filmer forurenser mer

Når strømming sammenlignes med DVD-filmer, er CO2-utslippene de samme, ifølge forskere ved Lawrence Berkeley National Laboratory. Men det er bare hvis du får DVD-en levert med posten. Kjører du bil til butikken og kjøper den, tipper klimaregnskapet til fordel for strømming.

Forskningen stammer fra 2014, og derfor er klimafordelen i favør strømming antagelig enda større i dag.