Shutterstock

Hvor mye forurenser kunstig snø?

Stigende temperaturer og lite snø fører til at mange skisportssteder må lage sin egen snø. Men hvor mye forurenser kunstig snø i forhold til den naturlige typen?

Ethvert skisportssted drømmer om snøhvite løyper når skisesongen går i gang. Så har det ikke falt nok snø naturlig fra himmelen, må snøkanonene i gang med å skyte kunstig snø ut over fjellsidene.

Snøkanoner produserer snøen ved å blande kaldt vann og trykkluft fra en kompressor. Når vannet spruter ut av munningen som ørsmå dråper, fryser det til snøkrystaller i møte med den kalde luften.

Mikrober samler snøfnugg

For å gjøre prosessen mer effektiv kan man hjelpe snøkrystallene på vei ved å tilsette det mikrobebaserte produktet Snomax. Mikrobene fungerer som kjerner snøkrystaller lettere kan bygge seg opp rundt.

Snomax er ifølge produsenten ikke skadelig for miljøet. Men snøkanoner bruker store mengder strøm, og blir den produsert ved hjelp av for eksempel en dieselgenerator, fører snøproduksjonen til utslipp av CO2 og partikler.

En annen miljøpåvirkning er det store vannforbruket som kan sette lokale vannreservoarer under press.

I tillegg viser studier at kunstig snø er tyngre enn naturlig snø og derfor bruker med tid på å smelte. Dermed blir snøsesongen forlenget med flere uker, noe som påvirker vekstperioden for plantene i området.